În perioada 16-24 decembrie 201728 de tineri  activi din opt țări, inclusiv Moldova, au participat în cadrul unui program de schimb desfășurat de către organizația European Cooperative Youth Network (ECYON), în parteneriat cu A. O. INVENTO și cu suportul  programului Erasmus+. 

 

Timp de șapte zile, participanți din opt țări au fost activ implicați în cadrul unui curs de formare, găzduit de către organizația European Cooperative Youth Network (ECYON) în orașul Istanbul, Turcia, care a urmărit să ofere lucrătorilor de tineret și tinerilor activi o mai bună înțelgere a conceptului de democrație.

 

 

Proiectul „Pace prin democrație” s-a axat pe necesitatea cetățenilor să participe atât la politica locală, națională, cât și la cea europeană, contribuind la adoptarea și apărarea valorilor democrației, precum: multiculturalismul și incluziunea, iar tinerii și educația non-formală sunt un instrument eficient și esențial pentru consolidarea acestor valori.

 

În cadrul proiectului, participanții au reușit să identifice realitățile lor naționale și să abordeze specificul fiecărei culturi în parte, au determinat și analizat rolul și locul democrației în societatea contemporană, au abordat importanța Uniunii Europene în promovarea democrației, au făcut schimb de bune practici și au identificat metodele de promovare a cetățenilor activi, care optează pentru democrație și implicare activă în viața societății.

 

 

Participanții din Moldova au ținut să își împărtășească impresiile despre proiect, menționând următoarele: 

 

- „Mi-a plăcut enorm acest proiect! Un proiect cu o tematica actuală, deoarece Democrația în sine nu este doar o declarație, ci un cumul de acțiuni, percepții și continuă dezvoltare; este un subiect mult mai profund și necesar civilizației de azi. Iar faptul ca au participat cetățeni din 8 state, încă o dată a fost confirmat acest lucru.”, Aliona Barbăscumpă.

 

 

 

- „Am fost surprins de viziunile tinerilor, căci nu păreau inhibați și totuși văd diversitatea umană ca fiind firească. Tematica acestui proiect, ca substanță, nu a fost cu totul nouă pentru mine, deși mi-a fost foarte interesant să văd ideile și percepțiile pe care le au tinerii ținând cont de realitățile lor naționale și stereotipurile participanților vizavi de drepturile altora, și anume, dreptul la vot a persoanelor cu dizabilități mentale.”, Roman Banari.

 

 

 

Proiectul „Pace prin Democrație” este un proiect marca Erasmus+ și susținut de Agenția Națională a Turciei. Organizațiile partenere: A.O. ”INVENTO” (Moldova); Armenian Progressive Youth (Armenia); Association Focus-European Center for Development (Bulgaria); Udruga “Impress” Daruvar (Croatia); Alternative Education Academy (Georgia); Youthfully Yours (Greece); Entrepreneurship & Social Economy Group (Greece); Young Effect Association (Italy).