În perioada 26 februarie - 2martie 2018, o echipă alcătuită din cei mai activi absolvenți ai celei de-a II-a ediții a programului național „Acțiune pentru Justiție, ediția II-a”,au realizat o vizită de studiu în Germania, cu suportul generos al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova. Timp de 4 zile, tinerii juriști au făcut cunoștință cu cele mai importante instituții și cu principalii actori din sistemul judiciar din Germania.

 

Vizita de studiu a început cu o ședinta de lucru cu reprezentanții Fundației Germane pentru Cooperare Judiciară Internațională (IRZ), dl. Stefan Hülshörster, Director Executiv și dna. Banu Ertürk – manager de proiecte.

Ulterior, echipa s-a întâlnit cu Bernd-Günter König, fost procuror superior din Koln, care a oferit participanților diverse materiale informative privind structura sistemului judiciar din Germania și le-a explicat particularitățile activității procuraturii în Germania.

Prima zi de vizită de studiu a fost încheiată cu o întâlnire cu Johannes Riedel, fost președinte al Curții Supreme din Koln. Acesta și-a împărtășit experiența sa în administrația instanțelor, le-a explicat tinerilor juriști specializarea instanțelor în Germania, procedura de recurs și specificul procedurii inter alia.

 

Cea de-a doua zi a vizitei de studiu a fost marcată prin posibilitatea oferită participanților de a asista la două ședințe de judecată la Tribunalul din Bonn și la Judecătoria de circumscripție din Bonn. Inițial, tinerii au fost întâmpinați de dl Tobias Gulich, judecător și purtătorul de cuvânt al Tribunalului din Bonn, care le-a relatat despre cum va decurge ședința de judecată la care urma să asiste.

În aceeași zi, tinerii am avut discuții cu dl Alexander Fuhling, judecător la Judecătoria de circumscripție din Bonn. În cadrul ședintei, tinerii au făcut cunoștință cu procedura de urmărire penală; raportul dintre instanța de judecată, procuratură și poliție; protecția victimei în procedura penală; principiile procesuale; probele / aprecierea probelor; calea judiciară; rolul participanților la proces și cu sistemul de asigurare juridică.

 

 

În cea de-a treia zi, tinerii juriști au vizitat Judecătoria Supremă de Land din Koln (Oberlandesgerichte). Șeful Judecătoriei a venit cu un mesaj de salut tinerilot și le-a relatat cu multă căldură despre vizita sa pe care a avut-o în Republica Moldova.

Ulterior, au urmat o ședință în incinta Judecătoriei cu tematica ”Justiția și mass-media”, alături de dl Dr. Ingo Werner, judecător în cadrul JS, responsabil de relațiile cu presa și publicul. Printre subiectele abordate au fost: relațiile dintre justiției și mass-media, relațiile cu publicul, consolidarea încrederii în justiție nu doar prin activitatea reactivă, ci prin activitatea pro-activă a instanțelor de judecată. La finele discuției, Dr. Ingo Werner le-a organizat participanților o excursie în incinta clădirii Judecătoriei Supreme de Land, unde tinerii au și făcut cunoștiință și cu istoria apariției acesteia.

Următoarea vizită a avut loc la Baroului Avocaților de land din Koln, unde alături de dl Martin Huff, director executiv al BA de land din Koln, s-au purtat discuții asupra subiectuluiAvocatura în Germania”.

 

În cea de-a patra și ultima zi a vizitei de studiu, tinerii juriști s-au deplasat la Wuppertal, orașul renumit prin monoraiul Schwebebahn, unde au vizitat Procuratura Specializată (Staatsanwaltschaft Wuppertal). Tinerii au avut o ședință cu Wolf-Tilman Baumert, procuror superior, conducător al Departamentului Combaterea Crimelor Economice și ofițer de presă al Procuraturii.

Ulterior, tinerii au vizitat două penitenciare: Justizvollzugsanstalt Wuppertal-Ronsdorf, penitenciar de tip colonie pentru adolescenți băieți de 14-24 aniși  Justizvollzugsanstalt Remscheid, penitenciar de tip închis.

 

 

Echipa INVENTO aduce mulțumiri instituțiilor gazdă ale vizitei de studiu pentru suportul acordat: Fundației Hanns Siedel în Moldova și Fundației Germane pentru Cooperare Judiciară Internațională (IRZ).