În acest weekend, A.O. INVENTO, în parteneriat cu Legal Hackers Chișinău și cu suportul Fundației Freedom House în Moldova, desfășoară primul hackathon regional în domeniul justiției, care se desfășoară concomitent în 4 țări: Moldova, Ucraina, Belarus și Kazakhstan.

 

Astfel, în aceste zile destinate inovației, Chișinăul, în calitate de gazdă a evenimentului Legal Hackathon a intra în randul statelor care gazduiesc mișcarea de mobilizare de forțe ale profesioniștilor din domeniul legal și IT și antreprenoriat.

 

 

Evenimentul, se desfășoară la iHub Chișinău, unde s-au adunat peste 40 de participanti, traineri, speakeri, coaches și jurați al căror unic obiectiv este inovarea. Te încurajăm să cunoști echipele participante și soluțiile oferite de către acestea: 

 

1.  Echipa: Midas

Denumirea proiectului: NewcJS

Problema nr.1: Încălcarea Legii cu privire la datele cu caracter personal prin prezența elementelor identificatorii a persoanei în Hotărârile instanțelor naționale de judecată.

Soluția nr.1: Anonimizarea automată a datelor personale din hotărirle instanțelor Naționale de Judecată.

Problema nr.2: Funcționalitatea redusă a instrumentului de căutare a Arhivei Curții Supreme de Justiție.

Soluția nr.2: Optimizarea instrumentului de căutare pentru Arhiva Curții supreme de Justiție.

 

2.  Echipa: LawClique

Denumirea proiectului: LawClique

Problema abordată: Lipsa unei platforme de freelance în domeniu juridic.

Soluția propusă: Creearea unui website de freelance în domeniu juridic care ar ușura procesul de găsire a unui jurist calificat de către un solicitant a serviciilor juridice, și vice-versa.

 

3.  Echipa: Vezdehod-Production

Denumirea proiectului: Legal Advisor

Problema abordată: Prezența riscului sporit de neconcordanță financiară a potențialului partener de afaceri.

Soluția propusă: Crearea unui sistem integrat de optimizare a auditului persoanelor juridice pentru integritatea financiar-fiscală cu efectuarea raportului automatizat privind participarea persoanei juridice la procedurile judiciare privind datoriile financiar-fiscale (și altele prin key-words) cu monitorizare a activității judiciare și verificarea bonității a persoanei juridice.

 

4. Echipa: InnoVate

Denumirea proiectului: Digitalizarea cererilor de chemare în judecată

Problema abordată: Necesitatea exagerată de timp alocată creării cererilor de chemare in judecata

Soluția propusă: Crearea unui formular electronic pentru chemare in judecata

 

5. Echipa: Team One

Denumirea proiectului: Judicial

Problema abordată: Problema fluxului de documente pe suport de hîrtie, cît și problema organizării și aranjării acestor documentelor.

Soluția propusă: Digitalizarea procesului de lucru a juristuluui, cît și digitalizarea comunicării între jurist și instanță, prin crearea aplicației mobile specializate pentru juriști: comunicator cu instanța pentru expedierea și primirea documentelor cu semnificație legală în cadru procesului, cît și organizer comod integrat cu calendarul pe dispozitiv mobil pentru a nu uita de ședințe programate.

 

6.  Echipa: Dream Team

Denumirea proiectului: Depersonalizarea datelor cu caracter personal a hotărîrilor din arhiva Curții Supreme de Justiție

Problema abordată: Încălcarea Legii cu privire la datele cu caracter personal prin prezența elementelor identificatorii a persoanei în Hotărârile instanțelor naționale de judecată.

Soluția propusă: Automatizarea găsirii și schimbării datelor cu caracter personal din hotărârile rămase depersonalizate.

 

7. Echipa: Legal Team

Denumirea proiectului: Prelucrarea datelor cu caracter personal

Problema abordată: Încălcărea datelor cu caracter personal de către instanțele de judecată din Republica Moldova.

Soluția propusă: Modificarea motorului de căutărea a deciziilor de pe site-ul oficial al CSJ, precum și omiterea (înlocuirea cu inițiale a numelui și prenumelui) a datelor cu caracter personal în Deciziile pronunțate de CSJ pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, în special a dreptului la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private.

 

8.  Echipa: Alpha Team

Denumirea proiectului: iAvocat

Problema abordată: Lipsa unei baze de date detaliate despre avocați, specializările și portofolii acestora.

Soluția propusă: Crearea unei platforma - birtoul virtual al avocatului. Prin platforma avocatul interactioneaza direct și confidential cu clientul programându-se pentru consultație.

 

9.  Echipa: Brainstorming

Denumirea proiectului: ILIAS

Problema abordată: Rata scazuta de conversie a persoanelor care se instruiesc la distanta din cadrul Institutul Național de Justiție

Soluția propusă: Crearea unei interfete user friendly, intuitiva si accesobila pentru utilizatorii acestei platforme

 

10.  Echipa: Migo

Denumirea proiectului: Legal AI

Problema nr.1: Depășirea nejustificată a costurilor și timpului pentru a crea un contract tipizat.

Soluția nr.1: Minimizarea costurilor și a timpului pentru crearea contractelor tipizate, prin intermediul unei platforme web.

Problema nr.2: Lipsa metodelor alternative de informare și soluționare a contravențiilor rutiere.

Soluția nr.2: Crearea unei platforme care va oferi posibilitatea unei comunicării rapide cu instituțiile de drept, prin intermediul roboților cu inteligență artificială, în special în domeniul contravențiilor rutiere.

Problema nr.3: Nivelul sporit de accidente rutiere.

Soluția nr.3: Implementarea trecerilor de pietoni inteligente și digitalizate.

 

 

Reamintim că Legal Hackathon este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu suportul poporului american, prin intermediul Departamentului de Stat al SUA, a Fundației Freedom House in Moldova și în parteneriat cu Legal Hackers Chișinău.