În data de 9 aprilie, curent, Institutul Național al Justiției a găzduit FORUMUL "Statul de drept în Republica Moldova - perspectiva tinerilor profesioniști", ce a reprezentat un mixt al viitorilor exponenți ai profesiilor juridice – judecători, procurori și avocați. 

 

 

Lucrările acestui forum au fost deschise de către Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, Coordonatoarea de programe Freedom House Moldova, Tatiana Puiu și Președinta INVENTO, Ana Indoitu.

 

 

Tinerii participanți au lucrat în grupuri pentru a cuprinde un spectru mai larg de teme, fiind îndrumați de tutorii Tudor Lazăr, director, Centrul pentru instruire și consultanță organizațională, Lilia Ioniță, expertă, Centrul de analiză și prevenire a corupției, Sabina Cerbu, avocată, B.A. „Efrim Roșca&Asociații”, și Ana Indoitu, Președinta INVENTO, astfel, temele de dezbateri au vizat dezvoltarea instituțională a sistemului justiției, sistemele digitale de realizare a justiției, soluționarea extrajudiciară a litigiilor și accederea în profesiile juridice, dezbaterile fiind exteorizate prin elaborarea de rapoarte. Evenimentul având drept scop împărtășirea de viziuni ale audienților INJ, candidați la funcții de judecător și de procuror, precum și ale tinerilor avocați pe marginea provocărilor actuale cu care se confruntă în cadrul exercitării profesiei.

 

 

Ținem să menționăm că evaluarea rapoartelor elaborate în cadrul atelierelor de lucru, cât și oferirea unui feedback a fost efectuată de către Iurile Mărgineanu - Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocatilor din R. Moldova, Angela Motuzoc - Președinta, Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Micu - Președinte,  Consiliul Superior al Magistraturii, Ecaterina Popa - Institutul Naţional al Justiţiei, Anatolie Munteanu - Ministerul Justiției Republicii Moldova.

 

 

Finalitatea evenimentului s-a materializat prin adoptarea Rezoluției FORUMULUI "Statul de drept în Republica Moldova - perspectiva tinerilor profesioniști", care urmează a fi remisă decidenților sistemului judiciar în vederea integrării acesteia în proiectul Strategiei de reformă a sectorului justiției.

_________________

Forumul a fost implementat de către INVENTO, cu suportul generos al poporului american, prin intermediul Departamentului de Stat al SUA și a Fundația Freedom House in Moldova.