Antreprenoriatul social este activitatea prin care soluționarea problemelor sociale are o formă și o organizare clară, dar care generează venit.

 

 

Astfel, la data de 23 aprilie, INVENTO în parteneriat cu American House Chișinău, au desfășurat atelierul „STEP UP – Youth Economic Empowerment”.

STEP UP este un atelier de educație non-formală, în care poți „gusta” ce înseamnă aventura antreprenoriatului social pentru tineri, înțelegând de unde poți porni, cum îți dezvolți de la idee – în realitate un proiect de antreprenoriat și ce oportunități există astăzi pentru tineri.

În cadrul evenimentului, participanții au învățat ce este antreprenoriat social, care este diferența dintre antreprenoriat social și antreprenoriatul clasic și de ce antreprenorii de succes sunt focusați mai mult spre impact, decât pe venit. În aceeași măsură participanții au luat cunoștință cu metode de lucru în dezvoltarea planului de antreprenoriat, oportunitățile pentru tinerii antreprenori din Moldova, cât au reușit să aibă o interacțiune directă cu tineri beneficiari ai programelor INVENTO de dezvoltare antreprenorială – Diamond Challenge Moldova, Erasmus+ projects, unde echipa finalistă Diamond Challenge Moldova (#Gen2Gen), proaspăt revenită din SUA și echipa delegației Republicii Moldova în proiectul One Step Ahead (Erasmus+), care s-au împărtășit cu experiențile lor, cât și modelele de antreprenoriat social pe care le dezvoltă aceștia.

 

 

Întrucât scopul antreprenoriatului social este soluționarea unor probleme sociale și creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupurilor defavorizate, tineri participanți în cadrul atelierului „STEP UP – Youth Economic Empowerment”, au identificat problemele sociale existente în Republica Moldova, divizându-se în echipe de lucru au definit problemele existente într-un anumit domeniu (educație, socio-cultural, mediu, incluziune socială) ulerior estimând numărul de persoane afectate direct sau indirect de această problemă, au stabilit cauza cât și practicile existente pentru ameliorarea acestora.

 

 

În urma acestui exercițiu, echipele au identificat soluții, care au înglobat acțiuni pentru creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de munca, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale.

_______________________________

One Step Ahead este un proiect ce unește tineri din Republica Moldova (INVENTO), Suedia (Youth Power), Georgia (#CaucasusYouthNexus - CaYNex) și Polonia (Fundacja Autokreacja), dornici de a promova antreprenoriat social.

Diamond Challenge Moldova este o competiție de antreprenoriat implementată de INVENTO cu suportul University of Delaware Horn Entrepreneurship.