Ți-ai imaginat vreodată cum e să fii deputat? În această toamnă, 51 de tineri din 19 regiuni ale țării, s-au întrunit cu mult entuziasm la Chișinău, unde s-a dat startul sesiunilor de instruire în cadrul celei de-a III-a ediții a ”Parlamentului Tinerilor”.

     Astfel, în data de 12-13 octombrie, Asociația INVENTO, în colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova și Facultatea de Drept, USM, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, prin intermediul Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, a dat startul celei de a III-a ediții a ”Parlamentului Tinerilor la Chișinău”.

     “Parlamentul Tinerilor la Chișinău” este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

     Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

     Prin urmare, cea de-a III-a ediție a proiectului, a reușit să implice tineri activi, iar agenda proiectului a întrunit cele două componente: cea teoretică, care este formată dintr-o serie de instruiri și un atelier de instruire practică, menite să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului. Astfel, în primul weekend (12 - 13 octombrie), tinerii au beneficiat de un set de instruiri, după cum urmează:

    ”Doctrine și curente politice” și ”Negocieri politice” - Codru Vrabie, trainer si consultant independent din România;
     ”Leadership politic autentic” – Corneliu Cirimpei, consultant politic;
     ”Tehnica și procedura legislativă” – Nicolae Eșanu, expert și Ex-Vice-Ministru al Justiției;

     Pregătirea nemijlocită pentru rolul de ”parlamentar”, s-a efectuat în cadrul atelierului de instruire practică, care s-a desfășurat la data de 26 și 27 octombrie, având drept scop familizarea participanțiilor cu aspectele practice ale procesului și tehnicii legislative. În cadrul atelierului, tinerii au prezentat notele conceptuale elaborate în procesul de aplicare la Parlamentul Tinerilor, ediția a III-a și alături de Liliana Palihovici, expert, președinta asociației Institutum Virtutes Civilis cât și Ion Dron, expert, avocat, au avut câteva sesiuni tematice: Incursiune în structura unui proiect de lege; Aspecte de doctrină politică în elaborarea unui proiect de lege; Prioritizarea domeniului de intervenție și a inițiativelor legislative. Finalitatea atelierului s-a remarcat prin elaborarea proiectelor de lege de către paticipanții

     Ca urmare a atelierului de instruire practică, cele trei fracțiuni (Social-Democrată, Liberală, Creștin-Democrată) din cadrul Parlamentului Tinerilor, urmează să promoveze câte două proiecte de lege la data de 4 și 5 noiembrie în cadrul exercițiului practic de simulare a ședinței Parlamentului.

     A.O. INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

___________________________
     Proiectul ”Parlamentul Tinerilor, ediția a III-a” este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, în parteneriat cu Facultatea de Drept USM, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.