Cum e să fii deputat? În această toamnă, 51 de tineri din 19 regiuni ale țării, s-au întrunit la Chișinău, în cadrul celei de-a III-a ediții a ”Parlamentului Tinerilor”.
În contextul promovării democrației și educației politice, Asociaţia INVENTO cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, în parteneriat cu Facultatea de Drept, USM și Parlamentul Republicii Moldova, organizează Parlamentul Tinerilor, ediţia III-a.
Obiectivul acestui proiect național este creșterea nivelul de educație politică a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 - 28 de ani, astfel oferind tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.
Prin urmare, cea de-a III-a ediție a proiectului, a reușit să implice tineri activi, iar agenda proiectului a întrunit cele două componente: cea teoretică, care este formată dintr-o serie de instruiri și un atelier de instruire practică, menite să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului.
Astfel, exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului a avut loc în data de 4 și 5 noiembrie curent, unde pe decurs celor 2 zile de simulare a activității Legislativului, tinerii au supus dezbaterilor în fracțiuni, comisii parlamentare, următoarele proiecte:
- Proiectul de lege cu privire la combaterea corupției în sistemul sănătății, educației, justiției și administrației publice;
- Proiect de lege cu privire la implementarea sistemului de plată electronică în transportul public;
- Proiect de lege cu privire la regimul de circulație și utilizare a cannabisului;
- Proiect de lege cu privire la modificarea unei prevederi din Codul Fiscal ;
- Proiect de lege cu privire la modificareași completarea Legii nr. 166 din 21.09.2017;
- Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.1515-XII din 16 iunie 1993 privind protecția mediului înconjurător.
În cadrul ceremoniei de deschidere a lucrărilor Parlamentului, au fost prezenți mai mulți deputați din legislatura a X-a, prin urmare cu un cuvânt de salut a venit Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, care a menționat despre utilitatea acestui exercițiu.
Deputata Marina Tauber, reprezentanta Fracțiunii Partidului Șor, a menționat despre deschiderea pe care o are spre cooperare cu tinerii politicieni în devenire și a reiterat că, în pofida diferențelor de programe și doctrine, politicienii trebuie să fie patrioți și să muncească pentru ca țara noastră să devină într-adevăr liberă, democratică și dezvoltată.
Deputatul Dan Perciun de la Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a menționat că mulți absolvenți ai edițiilor anterioare ale Parlamentului Tinerilor s-au implicat ulterior în procesele politice, iar acest lucru inspiră încredere că vom avea o generație de tineri activi, care își vor da interesul ca în țară lucrurile să se schimbe în bine.
Vasile Bolea, reprezentantul Fracțiunii PSRM și Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a evocat despre obiectivele ce stau în fața unui funcționar public și a îndemnat tinerii să lanseze inițiative sociale.
Parlamentul Tinerilor de legislatura a III-a are trei fracțiuni: Fracțiunea Partidului Social-Democrat, cea a Partidului Liberal și Fracțiunea Partidului Creștin-Democrat. Tinerii deputați au activat în cadrul a patru comisii: Educație, Protecție socială, Dezvoltare economică și Protecția mediului.
Pe parcursul zilei, ”tinerii deputați” s-au întrunit în ședința plenară, în cadrul căreia a avut loc procedura de alegere a președintelui, vicepreședintelui, cât și dezbateri în plen, cu adoptarea proiectelor de lege.
În urma acestui proiect, participanții din cadrul celei de-a III-a ediții a ”Parlamentul Tinerilor la Chișinău” s-au arătat interesați și au ținut să-și expună impresiile:
Daniela Voicu, paticipantă în cadrul celei de a III-a ediții a Parlamentului Tinerilor la Chișinău:Pentru mine, "Parlamentul Tinerilor" a reprezentat mai mult decât o simplă instruire. Am avut parte de o experiență plăcută, în urma căreia am dobândit cunoștințe noi, pe care nu le-aș fi asimilat atât de bine dacă nu le-aș fi pus în practică. În cadrul sesiunilor, am descoperit aptitudini pe care nici nu credeam că le posed, am întâlnit oameni demni de admiraţie, experți în domeniu, de la care am avut de învățat multe şi care au reușit să-mi trezească un interes aparte pentru tot ceea ce înseamnă puterea,procesul și tehnica legislativă. Activitățile desfășurate m-au determinat să mă gândesc serios la un viitor în lumea politică, așadar urmează să decid intrarea mea într-un partid care mi-ar reprezenta în mare parte interesele și ideologiile.
Cristian Bolotnicov, paticipant în cadrul celei de a III-a ediții a Parlamentului Tinerilor la Chișinău: "Parlamentul Tinerilor a reprezentat pentru mine o frumoasă experiență care mi-a confirmat dorința de a face și eu parte din democrație și m-a învățat ce trebuie să fie politica, negocierile și mai ales ce înseamnă spiritul de echipă!"
Iuliana Solomud, paticipantă în cadrul celei de a III-a ediții a Parlamentului Tinerilor la Chișinău: Parlamentul Tinerilor este una din cele mai frumoase experiențe de până acum. Este un proiect care m-a schimbat foarte mult și care m-a făcut să mă gândesc la cariera mea, cea de politician. Timp de 2 luni am învățat foarte multe lucruri noi și extrem de utile pentru viitor. Multumesc organizatorilor si restul participantilor pentru frumoasa experienta traita in cadrul acestui proiect!
Reamintim că proiectul ”Parlamentul Tinerilor, ediția a III-a” este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova și Facultatea de Drept USM, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.