Sâmbătă, 8 februarie 2020, a avut loc finala națională a renumitei competiții de antreprenoriat dedicată tinerilor liceeni Diamond Challenge Moldova, la care a fost desemnată echipa ce va reprezenta Republica Moldova în cadrul finalei internaționale ale competiției din Delaware, SUA.

 

Diamond Challenge reprezintă o competiție internațională de antreprenoriat de origine americană, destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 - 18 ani, care au o idee de afacere și își doresc implementarea acesteia. Acest proiect și-a propus să întrunească mai multe echipe de pe teritoriul întregii țări, ghidați de un lider adult, fiind instruiți printr-o abordare inovativă a antreprenoriatului, să consulte mentori avizați în diverse domenii și să dezvolte singuri o idee de afacere.

După 6 luni de muncă asiduă, opt echipe au reușit să ajungă în finala națională a competiției, unde au concurat pentru oportunitatea de a reprezenta Republica Moldova la finala internațională a concursului - Diamond Challenge Summit, ce va avea loc în luna aprilie în Delaware, SUA.

 

MetaCROSS, în componența Constantin Negura și Ion Gatman s-a adeverit a fi echipa care a beneficiat de votul de încredere din partea juriului. MetaCROSS are ca și scop micșorarea ratelor de accident și realizarea unui mediu sigur și eficient pentru fiecare persoană, indiferent de vârstă și aparențe, prin realizarea unei rețele de schimb de date complexă care îmbunătățește siguranța traficului și circulația pietonilor. O soluție modernă, ieftină și simplă care nu are concurenți la capitolele de fiabilitate și raport preț/eficiență. Astfel, își propune să dezvolte o brățară smart, tracker și ochelari cu ajutorul cărora, pietonul în momentul traversării străzii va fi înștiințat de prezența unei mașini (100 metri în mediul urban) printr-o vibrație, în același timp, șoferul este informat de prezența pietonului care vrea să traverseze printr-un dispozitiv mic care va emite semnalul de alarmă în mod instant printr-un sunet sau un semnal de lumină.

 

Pe locul II s-au clasat echipa: ViRal, iar pe locul III: Eco toys (mai multe despre ideile finaliste în articolul următor).

 

Finala Diamond Challenge Moldova a fost un spectacol al celor mai bune idei de antreprenoriat social, prezentate cu multă ingeniozitate și creativitate de către participanți.

 La finala națională a competiției, echipa învingătoare a primit invitația de a merge în Delaware, SUA, unde sunt puse la bătaie următoarele premii pentru participanți:

  • locul I - $13,000
  • locul II - $9,000
  • locul III - $5,500

Reamintim că în luna aprilie 2016, echipa din Republica Moldova Do it for Bunica, a câștigat premiul mare în Statele Unite ale Americii, la categoria impact social, aducând acasă un premiu în valoare de $10.000, bani pe care echipa i-a dedicat creării unei platforme web destinată migranților din R. Moldova, unde aceștia pot găsi și plăti online tineri/adolescenți localnici pentru a ajuta părinții lor în etate cu treburile gospodărești.

 

__________________________________________________________________

Finala națională Diamond Challenge Moldova este implementat de către A.O. INVENTO cu susținerea Universității Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și Ambasadei SUA la Chișinău, în parteneriat cu Centrul pentru Tineri “MAIB studio Avanti”, FLEX Alumni Moldova și Consiliile Americane pentru Educație Internațională.