Accesibil absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri

 

 

Una din patru adolescente (25,9%) și unul din trei adolescenți (35,2%) din Republica Moldova au fost supuși violenţei fizice până la vârsta de 18 ani. Cine sunt agresorii, cum se manifestă bullying-ului și ce putem face pentru a evita „jocul bullying”, află de la Oxana Brighidin, avocat stagiar și membră a comunității Acțiune pentru Justiție. 

***

Ce este bullying-ul?

Cuvântul “bully” din limba engleză înseamnă „bătăuș”, „huligan”. Acest cuvânt nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de „hărțuire, intimidare, terorizare, brutalizare”.

Bullying-ul este o formă specifică de agresiune, caracterizată prin caracter repetitiv, sistematic, îndreptat împotriva unei persoane care are dificultăți în a se apăra, în scopul denigrării personalității acesteia, a diminuarii stimei de sine și a minimalizării rolului în grupul social.

Prin ce se caracterizează bullying-ul?

Distingem 3 caracteristici care deosebește bullying-ul de alte comportamente violente și, anume: intenționalitate, repetitivitate, dezechilibrul de forțe.

Atunci când doi elevi cu capacități fizice egale se ceartă sau se luptă, fac glume într-o formă prietenoasă și jucăușă, nu este vorba despre bullying. Bullying-ul întotdeauna urmărește scopul de a hărțui victima, de a-i provoca frică, a o demoraliza, umili, supune.

Cum se manifestă bullying-ul?

Bullying-ul include atât violența fizică (mușcături, zgârieturi, provocare leziuni/vânătăi, loviri), cât și violența verbală (insulte, porecle și amenințări), violența relațională (izolare, răspândire de zvonuri) și violența în mediul online – cyberbullying-ul (postare de mesaje publice, poze denigratoare, care prezintă victima într-o manieră rușinoasă și lipsită de respect).

Care este amploarea bullying-ului în școlile din Republica Moldova?

Cele mai recente sondaje internaționale atestă că între 29% și 46% de copii sunt victime ale bullying-ului. Raportul UNESCO “Behind the numbers: Ending school violence and bullying”, 2019, prevede că ponderea totală a copiilor-victime ale bullying-ului în Republica Moldova este de 34,7% (34,0% printre băieți şi 35,4% printre fete), fiind mai mare decât în România (33,8%), dar mai mică decât în Ucraina (37,6%) şi Federația Rusă (42,5%). Potrivit unui Studiu efectuat în 2019 la cererea UNICEF Moldova[1], în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying. Violența fizică în școală este mai frecventă printre elevii claselor a VI-a – VII-a (pentru 4 din 10 copii) și al celor cu note sub media 7 (4 din 10 copii). Fiecare al 5-lea adolescent a semnalat că elevii din clasele mai mici se tem de elevii din clasele mai mari.

Ce drepturi ai?

Deși bulling-ul ca atare nu este reglementat în vreun act normativ din țara noastră, violența în instituțiile de învățământ, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copilului la educație, sănătate și bunăstare. Codul Educației și Regulamentul instituției de învățământ interzic aplicarea violenței fizice sau psihice în aceste instituții, iar una din misiunile educației reprezintă promovarea dialogului intercultural, a spiritului de toleranţă, a nediscriminării şi incluziunii sociale. Elevilor trebuie să li se respecte demnitatea și să fie tratați în mod egal și fără discriminare.

Ce sancțiuni sunt prevăzute?

În funcție de gravitatea faptei comise se va aplica una din următoarele sancțiuni:

  • Pentru abateri disciplinare se aplică sancțiunile prevăzute în Codul Educației și Regulamentele instituției de învățământ, de la observație, mustrare, până la exmatriculare. Cadrele didactice trebuie să redirecționeze victimele și agresorii către psihologul din instituția de învățământ și către serviciile specializate, să anunțe părinții în decurs de 3 zile lucrătoare.
  • Atunci când comportamentul de bullying escaladează într-un comportament agresiv cu repercursiuni mai grave, agresorii ar putea fi incluși în evidența secției de poliție. În cazul infracțiunilor grave sau consecințelor serioase pentru viața și sănătatea victimei, agresorii sunt pasibili de sancțiuni contravenționale sau penale, dacă au împlinit vârsta răspunderii penale sau contravenționale.
  • De asemenea, poate fi depusă o acțiune civilă în instanța de judecată privind repararea prejudiciului material și moral, care desigur va fi plătit de către părinți în cazul minorului.

Ce faci dacă ești martor, victimă a unui comportament de bullying?

  1. În primul rând te adresezi unui adult: părintelui, dirigintelui, altui profesor în care ai încredere, psihologului de la școală, coordonatorului pentru prevenirea violenței sau directorului instituției, direct sau prin telefon, oral sau în scris, prin sms, email.
  2. Depui o plângere la poliție sau la procuratură, în caz că bullying-ul se încadrează în limitele legii penale. Până la vârsta de 14 ani pentru o plângere penală acționează părinții, iar între 14 și 18 ani actul se întocmește de copil, asistat de cel puțin un părinte de-al său.
  3. Pentru discriminare se poate facesesizare la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
  4. De asemenea, te poți adresa organizațiilor societății civile care sunt implicate în prevenirea și combaterea fenomenului de violență și bullying: Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Terre des Hommes, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

NB: Nu uita de Telefonul Copilului 116111! Oricând ai nevoie poți apela la acest telefon, solicitând informație sau ajutor.

Mai multă informație despre bullying găsești pe: site-ul www.unicef.org, „Studiul privind Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova” din 2019; pe site-urile organizațiilor non-guvernamentale menționate mai sus (www.cnpac.org.md, www.drepturilecopilului.md, www.tdh-moldova.md), sau pe youtube, unde găsești o mulțime de filmulețe video despre acest fenomen.

NB: Trebuie să reținem că toți copii sunt victime, indiferent de rolul pe care-l au în cadrul bullying-ului și că acest comportament niciodată nu se oprește de la sine! Victima, agresorul și martorii bullying-ului întotdeauna au nevoie de protecție și ajutor.

Ce este bullying-ul și ce putem face pentru a evita abuzul?| Ține de TINEri #2 este cel de-al doilea video din seria de materiale informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor și poate fi accesat absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri.

 

***

 

Seria de materiale informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor a fost elaborată în cadrul proiectului „Tinerii în siguranță - educația juridică pentru un mediu fără riscuri”, care este implementat de către INVENTO și face parte din cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.

#justitiesanatoasa#campanianationalapentruojustitiesanatoasa