Anul 2020 a pivotat dezvoltarea Republicii Moldova odată cu criza COVID-19. Aceasta a influențat țara atât în procesele economice cât și sociale. În cazul raporturilor juridice și a avansării agendei de consolidare a statului de drept în țară, au fost înregistrate fapte care pe de o parte, avansează la nivel de politici sectorul, iar pe de altă parte – subminează în continuare încrederea publică în profesioniștii din sector.  În același timp, la nivel logistic, condițiile pandemice au impus o altă organizare a activității din sistemul judecătoresc. Totuși, gradul de realizare a justiției în regim special, cât și nivelul de acces la justiție au fost influențate de pregătirea sistemului judecătoresc și a profesioniștilor. Cu toate acestea, anul 2021 impune o planificare diferită, înțelegând situația curentă în detaliu. Iată de ce, în cadrul acestei sesiuni informale de dialog, discutăm despre acest subiect pornind de la tendințele anului 2020 și obiectivele anului deja început. 

În contextul proiectului Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, în parteneriat cu INVENTO, sunt desfășurate activități de consolidare a dialogului în cadrul programului Acțiune pentru Justiție. 

În acest sens, la data de 19 februarie 2021 membrii comunității Acțiune pentru Justiție s-au întrunit la prima masă rotundă informală (Dinner Round Table) din acest an, unde au abordat subiectul Lecțiile anului 2020 pentru avansarea agendei din sectorul justiției în anul 2021”. 

De această dată, discuția a fost întreținută de către:

  • Alexandru Zubco, Șef Direcție, Oficiul Avocatul Poporului

  • Vadim Vieru, Director al  Programului Drepturile Omului, Promo-LEX Moldova

 

Membrii comunității Acțiune pentru Justiție au discutat despre care este retrospectiva anului 2020 din sectorul justiției, ce implicații au aceste evenimente la nivel economic pentru Moldova, în ce mod funcționarea curentă a sistemului judecătoresc poate avansa, care sunt condițiile unei consolidări a statului de drept, în contextul altor urgențe de răspuns la criză și ce implicații pentru profesioniștii din sistemul justiției prevede anul 2021. 






Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de INVENTO în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House in Moldova cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și aplicare a Legii.