Municipiul Bălți, reședința de nord a țării, este un oraș dinamic, cu potențial mare de dezvoltare, însă cu o problemă nesoluționată care de mulți ani ocupă topul știrilor în presa regională și anume problema câinilor vagabonzi. În ciuda măsurilor întreprinse de autorități, numărul maidanezilor este aproximativ același ca în urmă cu 4-5 ani, conform datelor Asociației LEX XXI. 

 

Au existat multe cazuri în care câinii vagabonzi au mușcat adulții și copii. Pe lângă problema siguranței localnicilor și a factorilor de deranj, maidanezii determină apariția unui șir de alte probleme, care provoacă incomodități atât oamenilor, cât și patrupezilor. Un număr necontrolat de maidanezi reprezintă o amenințare a sănătății publice și o sursă de contaminare a mediului prin excrementele depuse în zonele locuite de oameni. 

 

Pentru a readuce în discuție această problemă și pentru a determina, în mod repetat, autoritățile să întreprindă măsurile cuvenite, un grup de inițiativă locală, sub motto-ul „Tinerii – ajutorul animalelor fără adăpost”, au organizat la data de 20 februarie 2021, o discuție publică privind problema câinilor fără adăpost. Scopul evenimentului a fost de a afla care sunt cauzele, soluțiile și opiniile asupra acestei probleme. La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Municipal, membri ai ONG-urilor și cetățeni. 

În cadrul evenimentului a fost analizată situația curentă, problemele și incomoditățile pe care le creează un număr necontrolat de animale fără adăpost, au fost enunțate măsurile întreprinse de autoritățile locale până la acest moment și modalitățile de remediere ale acestei probleme, precum și modul în care alte state  europene gestionează cu succes această problemă. 

 

Consilierea municipală, Craievscaia-Derenova Cristina, a recunoscut existența problemei, dar amenționat că rezolvarea ei nu este simplă întrucât „...se duce lipsă de personal pregătit din cauza normelor de legislație ale muncii. Nu oricine poate prinde câinii fără adăpost… Azilul din or. Bălți este cel mai bun adăpost existent în țară, însă capacitatea fizică a acestuia este limitată. Nu se poate asigura loc pentru toți câinii din oraș”. 

 

În aceeași ordine de idei, dna. Diana Grosu, președinta organizației LEX XXI, o asociație din Bălți care monitorizează subiectul maidanezilor de mai mulți ani, a menționat necesitatea implementării unor soluții concrete și adoptarea fără întârziere a unui regulament de întreținere și evidență a animalelor din or. Bălți.

 

Dna. Grosu a semnalat că Consiliul Municipal a fondat de curând o nouă instituție, a doua la număr, care are menirea de a se ocupa de maidanezi și că este necesară o analiză minuțioasă a bugetului alocat pentru noua instituție și calcularea rentabilității acestei întreprinderi noi. „Trebuie să monitorizăm și să vedem câți bani se cheltuie lunar pentru capturarea și întreținerea unui câine și câți bani se consumă, tot lunar, cu întreținerea personalului angajat la noua întreprindere. Este oare rentabilă întreținerea unei noi instituții dacă deja exista una?”, a mai întrebat dna. Grosu. 

La finalul discuției, dna. Craievscaia-Derenova a invitat toți participanții să ia parte la consultările publice privind Regulamentul de evidenta a câinilor, capturarea animalelor fără adăpost și colectarea cadavrelor animalelor decedate. Evenimentul dedicat consultărilor publica va avea loc la 26 februarie 2021, ora 13.00, laPalatul municipal de cultură (str. F. Dostoievski, 24) din or. Bălți. 

Tinerii din grupul de inițiativă urmează să participe la consultări și vor urmări evoluția acestui subiect îndeaproape. 

 

Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.