Instituția Publică Liceul Teoretic “Liviu Deleanu” este unul dintre cele mai mari licee din Republica Moldova, fiind frecventat de aproape 1700 de elevi. Una dintre problemele cu care se confruntă această instituție este clădirea bazinului de pe teritoriul instituției, care de peste 20 de ani nu este folosită și care a ajuns într-o stare deplorabilă. Clădirea, cândva funcționabilă, a devenit pe parcursul anilor un loc nesigur pentru elevii instituției și alți copii care, fiind curioși, încearcă să pătrundă în interiorul clădirii. Astfel, pe parcursul a mai mult de 20 de ani au avut loc diverse incidente neplăcute în care au fost implicați elevii sau alte persoane terțe social-periculoase.

Administrația liceului a încercat ani la rând să discute cu autoritățile pentru a găsi o soluție așa încât bazinul să funcționeze din nou, dar fără niciun rezultat. În acest scop, un grup de tineri, din care fac parte foști absolvenți ai Liceului Teoretic “Liviu Deleanu”, pentru a readuce în discuție această problemă și pentru a determina în mod repetat autoritățile să întreprindă măsurile cuvenite, au organizat la data de 27 februarie 2021, o discuție publică privind problema bazinului Instituției Publice Liceul Teoretic “Liviu Deleanu”. Scopul discuției a fost de a afla care sunt cauzele, soluțiile și opiniile asupra acestei probleme. La această discuție au participat Consilieri CMC, reprezentanți ai Direcției Generale Educație Tineret și Sport, Directoarea Liceului, profesori, părinți, elevi și alți cetățeni cointeresați de această problemă. În cadrul evenimentului a fost analizată situația curentă, au fost anunțate măsurile care întreprinse până la acest moment, au fost analizate mai multe posibile soluții ce ar putea fi implementate și au și fost indendificați pașii următori ce urmează a fi întreprinși.

Consilierul municipal Roman Cojucari a recunoscut existența problemei bazinului și a mulțumit tinerilor pentru organizarea acestei discuții publice. În opinia sa, cea mai bună și potrivită soluție ar fi un parteneriat public-privat , datorită administrării și gestiunii eficiente într-un asemenea caz și avantajele din punct de vedere legislativ. El a mai adăugat că printre primii pași ar fi realizarea unui studiu de fezabilitate și găsirea resurselor bănești pentru realizarea acestuia.

În aceeași ordine de idei, Directoarea Liceului, Gherman Ala, a comunicat despre motivul scoaterii din funcțiune a bazinului și despre încercările anterioare care au fost întreprinse și care s-au soldate cu eșec. De asemenea, a vorbit despre faptul că copii au nevoie de mișcare și dezvoltare fizică și despre importanța activității fizice pentru ei în era digitalizării.

Reprezentanta Direcției Generale Educație Tineret și Sport, Corina Zavtoni, a apreciat inițiativa accentuând importanța intersecției subiectelor sănătății și educației pentru Republica Moldova. În opinia sa, primii pași ce trebuie întreprinși sunt identificarea statului agentului economic cu care în trecut s-a încercat încheierea unui parteneriat public-privat și efectuarea unui studiu de fezabilitate.

În continuare, Consiliera municipală Angela Munteanu Pojoga a menționat despre implicarea sa în trecut și încercarea de a face posibilă renovarea bazinului și anume înaintarea propunerii către Consiliul Municipal Chișinau privind aprobarea bugetului, alocarea de fonduri pentru reconstrucția edificiului. Drept răspuns la cererea dnei. Pojoga a fost faptul că sumele de bani necesare sunt prea mari și nu pot fi alocate în prezent. Doamna Pojoga, de asemenea, este de părere că un parteneriat public-privat ar fi cea mai optimă soluție, iar efectuarea unui studiu de fezabilitate este unul din primii pași necesari de efectuat.

Cu aceleași idei a continuat și Consilierul Municipal Alexandru Bondarenco, accentuând necesitatea efectuării unei evaluări a stării tehnice a clădirii, din motiv că există șansa ca aceasta să nu mai îndeplinească standartele necesare pentru a putea fi exploatată. Dumnealui a și evidențiat importanța determinării condițiilor în care s-a încercat în trecut realizarea unui parteneriat public-privat.

 

Pe parcusul discuției și-au exprimat punctul de vedere profesoara Natalia Grecu, care a vorbit din perspectiva unui profesor și părinte în același timp asupra necesității unui bazin funcțional pentru elevi. Președinta Senatului Elevilor din Liceul a comunicat care este dorința de implicare a elevilor privind soluționarea acestei probleme, iar fostul absolvent, Mihai Șendrea, a propus posibile soluții.

 

Organizatorii evenimentului, Milena Mîțu, Goraș Andreea și Dirvici Emanoil au creat pe rețelele de socializare un grup în care urmează a fi discutată în continuare problema bazinului și unde coordonate acțiunile viitoare.

   

Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.