Irina Buzu - avocat stagiar și mandatar autorizat în proprietate intelectuală la Biroul Asociat de Avocați «CORECT».

 

Irina este tânăra care investește în plăcerea de a trăi cu pasiune și care se ghidează după accepțiunile că: „poți găsi aspecte interesante chiar și în banalități, iar dacă nu se găsesc, nimic nu te impiedică să le creezi” și „dacă faci ceva - fă-o cu pasiune sau deloc.

 

 

În termeni de carieră, Irina a optat pentru cea de jurist pornind de la latura estetică și disciplinată a materiei, care în timp s-a materializat în pasiunea sa pentru proprietate intelectuală. Astfel, tânăra afirmă că: „Dacă nu urmam Facultatea de Drept, cu siguranță studiam Istoria Artelor, iar proprietatea intelectuală se situează cumva la chintesența dintre cele două materii. Nu întâmplător M. I. Manolescu zicea că „juristul trebuie să fie și artizan și artist simultan” - amble materii sunt pe cât de complexe și formaliste, pe atât de individualizate și maleabile.”

 

Irina a avut o ocazie inedită să-și facă studiile în trei sisteme de drept diferite: britanic la Cambridge Regional College, francez la Universitatea Robert Schuman din Strasbourg și local, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Prin urmare, tânăra relevă despre experiența sa de studii că: „Fiecare dintre acestea au laturi mai mult sau mai puțin puternice, fie că ne referim la perseverență academică, relația profesor-student, resurse pentru studiu sau managament al programului academic și al timpului. În cazul educației juridice formale de la noi din țară, nemulțumirea generală care persistă este insuficiența aplicării practice a teoriei pe care o studiem la facultate. Este adevărat că din diverse scuze, sistemul nostru academic insistă mai mult asupra dreptului teoretic, însă totodată ar fi greșit să neglijăm faptul că dreptul este un domeniu foarte vast, cu o mulțime de specificități și excepții de la excepții, pe care odată ce le înțelegi în teorie, îți vine mai ușor să le aplici în practică. Personal, am avut șansa să întâlnesc profesori extraordinari care știu să te provoace, însă totodată, trebuie să remarc că lipsesc disciplina, filtrele și pe alocuri spiritul academic, iar insuficiența acestor trei piloni fac dificilă ascensiunea juridică academică din țară.”

 

 

 

Am fost curioși să o întrebăm pe Irina despre provocările și dificultățile întâmpinate, cât și despre cea mai semnificativă realizare a sa, astfel pentru aceasta: „Alegerea unei cariere este o provocare în sine, pe care din moment ce ți-o asumi, devii cumva îndatorat față de tine însuți să îi explorezi toate colțurile și ipostazele - pentru vizualizare imaginați-vă un oraș (în cazul justiției - unul antic), cu străzi înguste, labirinturi și straturi de istorie cărora nu le mai dai de capăt. Pe când dificultățile, din moment ce au fost depășite, nu cred că mai pot fi definite drept dificultăți. Cât despre cea mai semnificativă realizare, nu am o carieră atât de îndelungată încât să pun degetul pe o singură realizare și să zic ‘Asta e!’, însă cea mai recentă este faptul că am devenit mandatar autorizat în proprietate intelectuală, iar pe termen lung cred că e investiția în sine pe care o fac zi de zi.”

 

„Marile probleme ale sistemului justiției din Republica Moldova, în termeni generali, sunt diminuarea, pe de o parte, a calității actului de justiție și pe de cealaltă parte - a stabilității și securității raporturilor juridice, care inevitabil generează o scădere (și pe alocuri lipsă) a nivelului de încredere a justițiabililor în sistem, iar pe viitor mi-aș fi dorit să văd un sistem mai filtrat, mai integru și mai echilibrat. Bunăoară, întrucât atingerea unui rezultat depinde de fiecare dintre noi la general și în particular, urmează să ne asumăm fiecare o doză de responsabilitate în acest sens.”, dezvăluie Irina.

 

La solicitarea de a preciza care sunt valorile pe care trebuie să le dețină un bun jurist, Irina menționează următoarele: „Cînd ne referim la valorile sau calitățile unui jurist cred că trebuie să pornim de la următoarea accepțiune - nimeni nu se naște jurist, suntem fundamental oameni, și astfel fiecare venim cu o poveste diferită și un set diferit de piloni care ne definesc, iar în momentul în care decizi să te formezi ca jurist (sau dacă alegi o oarecare altă profesie, de altfel), acești piloni se fortifică pentru a suporta ponderea alegerii tale. Prin urmare, combinația de calități și/sau valori care fac să ‘funcționeze’ un anumit jurist pot să nu i se potrivească altcuiva. Respectiv nu putem vorbi de un set prestabilit de valori pe care trebuie să le întrunești ca să fii un bun jurist, iar dacă nu le ai - nu te potrivești. Pentru mine funcționează o combinație dintre perseverență, inspirație, încăpățânare, raționament, curiozitate și pasiune.

 


 

Din experiența sa, tânăra declară cu fermitate că: „Perfecționarea profesională continuă este un element indispensabil al ecuației oricărei profesii, cu atât mai mult cu cât în cazul juriștilor axioma ‘practica bate gramatica’ nu este neapărat potrivită, întrucât practica ar trebui să țină pasul cu teoria și vice-versa, teoria trebuie să se adapteze necesităților practice.”

 

Dincolo de formarea sa academică, Irina Buzu este parte a mai multor comunități de tineri activi, printre care și Acțiune pentru Justiție - program de dezvoltare a tinerilor juriști: „Acțiune pentru Justiție este unul din acele proiecte de suflet care te fac să realizezi că mai sunt tineri juriști care îți împărtășesc aspirațiile și care sunt pregătiți să monteze o schimbare, cu pași mici dar siguri, și să adune o voce care să fie auzită de comunitatea juridică din țară.”, spune tânăra.

 

 

 

Ce sfat ți-ai da în primul an de universitate? – am întrebat-o pe Irina. La care, ne-a răspuns: „Respiră.”

 

 

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este implementat de către A.O. INVENTO, cu suportul Departamentului de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii.