Dumitru Cazac - consultant superior Direcția Relații Internaționale, Ministerul Justiției.

 

Dumitru Cazac este tânărul tentat de noi provocări, care crede cu certitudine că drumul spre succes nu poate fi deloc ușor. Fiind elev în clasa a IX-a, el știa deja cu certitudine că își dorește o carieră în domeniul justiției. Tânărul a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Petru Maior din Târgu Mureș, România.

 

 

Am fost foarte curioși să-l întrebăm pe Dumitru ce impresii are despre domeniul justiției de cînd activează în această ramură și dacă nu s-a dezamăgit de alegerea făcută: „De când activez în domeniu nu m-am gândit niciodată să renunț la această profesie, este exact ceea ce mi-am dorit, deși se ivesc mereu noi provocări. Inițial mi-a fost dificil să mă încadrez în sistem. Însă, acum realizez că de fapt cea mai mare provocare cu care mă confrunt zilnic sunt însăși marile probleme ale Justiției de azi din Republica Moldova. Lipsa de integritate a actorilor din acest sistem este principala problemă, întrucât, un bun jurist ar trebui să fie unul integru. În primul rând, un bun jurist trebuie să fie sincer și corect cu sine însuși.”   

 

 

„De asemenea, o altă problemă ține de pregătirea profesională. Deși, mi-am făcut studiile de licență și masterat în România, prin urmare nu cunosc în proprie persoană cum e să fii student la drept în Republica Moldova. Însă, cred că educația formală în domeniul justiției din Republica Moldova ar trebuie sa fie mai complexă, cu abordări și metode inovative.”, spune Dumitru.


La solicitarea de a preciza importanța perfecționării profesionale continuă a tinerilor juriști, Dumitru menționează:

Perfecționarea profesională continuă rămîne a fi inevitabilă și imperativă, în cazul, în care juristul dorește să fie profesionist. De exemplu, Acțiune pentru Justiție e unul dintre acele puține programe de dezvoltare a tinerilor juriști, care m-a ajutat să mă acomodez în mediul juridic național, ceea ce a fost util și important pentru mine.”, mărturisește tânărul.


Care a fost cea mai semnificativă realizare pe care ați obținut-o de cînd activați în domeniul justiției? – l-am întrebat pe Dumitru.

„Deși la acel moment nu activam, tind să menționez participarea la etapa finală a concursului de drept internațional public „Telders” la Haga, Regatul Țărilor de Jos. Împreună cu 3 colegi am reprezentat România la acest concurs și am luat primul loc la partea scrisă (Memoriu).

Pe cînd, în perioada de când sunt angajat, cred că cea mai importantă realizare a fost organizarea Forumului Republica Moldova - România în domeniul justiției, eveniment care a avut loc la Chișinău în noiembrie 2016.”