Mariana Șargarovschi este tînăra îndrăgostită de viață, pentru care și imposibilul este posibil. Are doar 25 de ani, dar la această vârstă a reușit performanța la care mulți tineri nici măcar nu visează.

 

Mariana este lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, expert evaluator național, jurisconsult și membru al Consiliului de Conducere al Agenției Naționale de Asigurare a calității în Învățământul profesional, monitor al proceselor de judecată la Centrul de Drept al Femeilor, care în paralel, mai face blogging și studii postuniversitare de doctorat în drept civil la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din Craiova, România.

 

Despre justiție și studii, despre începutul care nu fost atât de ușor, dar și despre cum reușește să combine toate ocupațiile sale cu statutul de tînără mămică ne-a povestit Mariana Șargarovschi într-un interviu.

 

„Nu cred că inițial când am depus actele imediat după liceu la facultatea de drept, a fost o pornire interioară de fapt. Nu prea știam cu ce se mănâncă dreptul și dacă ar fi platoul meu preferat. Fiind o persoană artistică, cu vădite predilecții pentru stiințele sociale, dar și cu o viziune extremistă vizavi de corectitudine și abnegație față de ceea ce faci... am ales dreptul. Mai mult la recomandarea surorilor mai mari am făcut alegerea, care o aveau mai bine decât mine pe atunci cu simțul practic și mercantil, indispensabil, de altfel, pentru epoca în care trăim și care, suprapunând carisma mea, au ieșit la un total de jurist. Să fi fost după capul meu mă făceam actriță. După primul semestru de studiu la facultatea de drept, mi-am dat seama unde nimerisem și am început să trăiesc cel mai intens amor academic, care astăzi mai trăiește într-o prezență exacerbată, alături de cel profesional.”

 

Educația formală în domeniul justiției din Republica Moldova e un fenomen aflat într-o ușoară cădere, este trist, dar adevărat și cred că trebuie să ne permitem să fim sinceri cu noi înșine, pentru a mai putea repara cumva lucurile. În primul rând nu ai aproape pe cine educa, din cauza exodului masiv de intelecte, iar pe de altă parte, nu prea este cine educa, corupția și cumtrismul s-au băgat grav și în sistemul de învățământ astfel încât avem multe cadre didactice care lasă prea mult de dorit.”, mărturisește tînăra.

 

 

 

Tînăra a ținut să ne povestească și despre provocările cu care s-a confruntat: „O provocare certă a fost faptul că m-am avântat în domeniul justiției fără a avea un „background moldovenesc” în spate. Faptul că nu aveam rude, cunoștințe în domeniul dreptului m-a intimidat inițial, pentru că e un trend la noi, iar eu eram total în afara lui și trebuia să muncesc din greu dacă nu vroiam să fiu exclusă din sistem. Dificultatea asta o mai întâmpin și acum câteodată, în special la capitol de transparență, dar vestea bună e că am imunitate la asta.

De multe ori, m-am gîndit să renunț, Am testat acest sentiment nu pentru că aș fi considerat că nu am vocație, substanță cenușie și priceperea necesară pentru a excela în domeniu, ci pentru că am realizat gravitatea volupoasă a situației în care se află sistemul de drept național. Lucrul acesta m-a ajutat să îmi fac careva concluzii și anume: ori capitulez și mă reprofilez, ori decid să mă consum în numele binelui social, fără să mă aștept la prea multă complezență în schimb. Gândul care mă mai face să mă țin de drept este faptul că dacă tot mai mulți oameni vor ceda, cu atât șansele unei reabilitări reale devin nule. Iar eu nu sunt un om nici pe departe indiferent și îmi pasă prea mult de responsabilitățile pe care mi le-am asumat prin alegerea domeniului de activiatate.

De altfel, probleme în domeniul Justiției există mereu și oriunde, simplul fapt al existenței acestora nu cred că ar trebuie să ne afecteze prea mult, zic să o luăm ca pe o provocare. În orice caz, suntem prea corupți, egoiști, slab pregătiți profesional, cu „99 de cumătri” și prea cu „rânza” mare, chiar dacă nu avem motive.”

 

Din experiența sa, Mariana afirmă că: „Oricare profesionist care se respectă și își dorește să pondereze este obligat să participe la formări profesionale în mod constant. Așa cum sectorul justiției este un fenomen flexibil și suferă modificări în timp, un bun jurist trebuie să țină ritmul, altfel nu mai poate fi considerat un profesionist al timpului care îi este contemporan. Un bun jurist este într-o permanentă competiție cu el însuși, cu năzuința de a fi mai bun decât a fost ieri, care nu se lenevește zilnic să citească, să afle lucuri și oameni noi, să furnizeze idei constructive și analize cu pondere. Un bun jurist este cel care condamnă în primul rând incorectitudinea și superficialitatea sa, care are verticalitate, integritate, moral ridicat și forța de a ține piept oricărui țunami profesional și are determinarea de a nu fi indimidat de frustrari și sentimentul de ignoranță socială. Un bun jurist este rebel, dar și părtaș al legalității; un perseverent și încrezător,și un înțelept care preferă în mod absolut echitatea, având convingerea că aproape nu există situații fără soluții optime. Un bun jurist, dincolo de apariția sa solemnă și rece, în cele mai multe dintre cazuri, va fi mereu un doctor, confident al sufletelor hărțuite de conjunctura socială și al sistemului juridico-politic.”

 

Mariana Șargarovschi mai este și absolventa „Acțiune pentru Justiție”, ediția a II-a - program de dezvoltare a tinerilor juriști: „Acțiune pentru Justiție a influențat direct asupra tinerilor trecuți prin această experiență selectă, prin amplificarea ori fundamentarea unor cunoștințe și abilități de ordin personal, dar și profesional, astfel cioplind frumos prezența tinerilor juriști și oferind pieții jurispridențiale un produs mai bun. În acest sens, de pe urma aceasta în mod indirect și sectorul Justiției a avut de câștigat.

 

 

 

„Personal, nu cred că am reușit să realizez suficient de multe pentru justiția Republicii Moldova, și nu știu dacă va fi în de ajuns vreodată, oricât de mult nu aș îndrăzni. Știu și cred că țara noastră merită mult mai mult, mai multă implicare civică inclusiv, iar faptul că mereu suntem niște nemulțumiți de ce ni se oferă, uitând să mai acordăm și noi, nu ne califică decât în rândul celor mai tocilari, bârfitori și superficiali criminali ai propriilor vieți.

O realizare semnifictivă o cosinder faptul că reușesc să fiu un jurist integru și să am curajul să perforez acolo unde e necesar fără frustrări și dezamăgiri, deși e un exercițiu catastrofal de greu.

Participarea la elaborarea actelor normative naționale, în special al Codului Educației, de asemenea o contabilizez. Coagularea masei studențești într-o echipă a învățăceilor de la drept- Consiliul Studențesc al Facultății de Drept a USM (acum Asociația Studenților în Drept, USM), după doi ani de încercări pentru a fonda structura de autoguvernare studențească, îl consider ca și un pas premergător unei justiții corecte. Activitatea mea actuală în calitate de cadru didactic universitar și de expert evaluator național, jurisconsult și membru al Consiliului de Conducere al ANACIP nu o pot trece cu vederea, atât timp cât prin aceasta sunt focusată, cu precădere, pe producerea unor juriști bine informați și documentați, juriști de calitate – antidotul unei ipotetice justiții infecte și muribunde.

Monitorizarea proceselor de judecată în cadrul Centrului de Drept al Femeilor e o activitate de clară determinare, care are drept scop de a identifica carențele justiției naționale și care nu poate fi trecută cu vederea, atât cât reușește să responsabilizeze observabil actorii actului de justiție.

Cercetările mele științifice, în contextul studiilor postuniversitare de doctorat, ating aspectele sensibile ale dreptului național, astfel încât nu cred ca justiția noastră să nu aibă de profitat, în sensul constructiv al cuvîntului, de pe urma aceasta.”, spune Mariana.

 

 

 

„În cele din urma, lucrurile nu pot fi doar rele, iar insuccesele nu pot dura până la infinit, sunt înclinată să cred că eforturile generației în forță, cu idei sănătoase și corecte vor reuși să își găsească materializare și vom avea partea de o justiție mai bună decât azi. Cu alte cuvinte, să fim pesimiști putem fi oricând, de asta prefer să gândesc optimist și să văd partea plină a paharului.”, afirmă tînăra.


Ce sfat ți-ai da în primul an de universitate?
– am întrebat-o pe Mariana.

„Mai gândește-te o dată, cât nu e prea tărziu, dacă e cazul ori nu să faci facultate, să faci drept. După ce ai fost sincer cu tine și ți-ai răspuns la asta să prinzi tot ce zboară: să citești tot ce găsești, să înveți limbi străine, să te implicit în activități extracurriculare, să faci voluntariat, să legi prietenii și relații, să mergi cu cea mai mare perseverență și determinare în direcția țelurilor supreme, să dormi cât apuci - reușești să recuperezi după, să bați, și e verificat, nu are cum să nu ți se deschidă, să ceri: ți se va da!”

 

 

 

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este implementat de către A.O. INVENTO, cu suportul Departamentului de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii.