În perioada 7 - 9 decembrie, pasionații de IT și tinerii juriști și-au focusat  cunoștințele, experiența, dar și ideile creative la Legal Hackathon Chișinău 2018 - eveniment de generare a soluțiilor pentru problemele de ordin juridic din sectorul public și privat. Echipele participante au urmărit ca, până la finalul zilei de 9 decembrie, sa conceapă un prototip/o formula de soluție software capabilă să aducă răspunsuri tehnologice inovatoare în domeniul juridic.

 

A.O. INVENTO în parteneriat cu Legal Hackers Chișinău și cu suportul Fundației Freedom House în Moldova au adus pentru prima dată în Republica Moldova un hackathon regional în domeniul justiției - eveniment dedicat specialiștilor în IT și profesioniștilor din domeniul juridic care vor sa contribuie la dezvoltarea acestui mediu.

Legal Hackathon Chișinău 2018, s-a desfășurat între 7 și 9 decembrie 2018, la iHub Chișinău, unde s-au adunat pentru două zile peste 50 de participanți, grupați în 10 echipe, traineri, speakeri, coaches și jurați al căror unic obiectiv este inovarea. Echipele participante au fost implicate într-un proces de brainstorming cu scopul de a crea instrumente inovatoare legal-tech pentru sistemul justiției, care pot fi ulterior materializate într-un proiect software, util atât mediului privat, cât și celui public, cât și alinierea acestora la practicile și tendințele internaționale.

Scopul principal al acestui eveniment a fost ca cele două domenii, aparent fără legătură, să fie puse pe aceeași pagină pentru a oferi soluții competente pentru problemele de ordin juridic, iar formatul de hackathon a permis ideilor să crească prin resursele de valoare puse în comun, pentru un scop comun. Entuziasmul, pe care l‐a generat comunitatea de juriști și IT-ști, au depășit toate așteptările echipei organizatorice.

 

 

“Inovația pornește de la lucruri simple. În Moldova, avem nevoie de o schimbare de paradigmă în domeniul legii și aplicării acesteia. Iată de ce intersecția dintre lege și domeniul IT este un parteneriat pentru optimizarea proceselor curente și generare de soluții efective. Legal Hackathon Chișinău determină acest shift de viziune și a intervenit cu soluții concrete și efective.”, a specificat Ana INDOITU, președinte INVENTO.

 

 

Chișinău Legal Hackers face parte din comunitatea globală Legal Hackers, care îmbină rigurozitatea juriștilor, creativitatea designerilor, spiritul IT-știlor, încrederea antreprenorilor sub umbrela speranței că justiția va deveni mai accesibilă, serviciile juridice mai calitative iar procesele mai eficiente. Tehnologia a pășit pe teritoriul dreptului mai puțin încrezut comparativ cu alte domenii, dar deja își face simțită prezența. Adevărul este undeva la mijloc iar justiția mai bună și serviciile juridice performante sunt undeva la intersecția dreptului cu tehnologiile informaționale, ambele sculptate în așa mod ca să servească interesului public și să facă față provocărilor moderne.”, a adăugat Maxim MACOVEI, co-fondator Legal Hackers Chișinău.

 

“Pentru noi acest hackathon a fost o provocare, este pentru prima dată când se organizează așa ceva la noi în țară. Când vineri seara reprezentanții CSJ au anunțat problema cu care se confrunta, am decis să lucrăm din start asupra acesteia, iar sâmbătă dimineața deja mai mult de 80% era rezolvat. În discuții cu alți organizatorii am identificat încă o problemă, și anume motorul de căutare al site-ului CSJ. Până duminică la masă, împreună cu echipa am reușit să cream o soluție care a fost prezentată juriului. Suntem mulțumiți de faptul că am fost desemnați câștigători și pentru faptul că putem contribui prin realizarea acestui proiect la dezvoltarea sectorului de justiție. Echipa de organizatori s-a descurcat de minune, putem zice că Legal Hackathon a fost orgnizat la un nivel foarte înalt.”, a specificat Alexandru BULAT, reprezentant al proiectului NewCJS, echipa Midas. 

 

 

Vezi mai jos cele trei soluții care au avut priză la juriu și care au luat premiile de $2000.

 

Proiectul newcJS, echipa Midas:

Problema abordată: Încălcarea Legii cu privire la datele cu caracter personal prin prezența elementelor identificatorii a persoanei în Hotărârile instanțelor naționale de judecată și funcționalitatea redusă a instrumentului de căutare a Arhivei Curții Supreme de Justiție.

Soluția propusă: Optimizarea instrumentului de căutare pentru Arhiva Curții supreme de Justiție și anonimizarea automată a datelor personale din hotărârile instanțelor Naționale de Judecată.

 

Proiectul Judicial, echipa Team One:

Problema abordată: Problema fluxului de documente pe suport de hârtie, cât și problema organizării și aranjării acestor documentelor.

Soluția propusă: Digitalizarea procesului de lucru a juristului, cât și digitalizarea comunicării între jurist și instanță, prin crearea aplicației mobile specializate pentru juriști: comunicator cu instanța pentru expedierea și primirea documentelor cu semnificație legală în cadru procesului, cât și organizer comod integrat cu calendarul pe dispozitiv mobil pentru a nu uita de ședințe programate.

 

Proiectul ILIAS, echipa Brainstorming:

Problema abordată: Rata scăzută de conversie a persoanelor care se instruiesc la distanță din cadrul Institutul Național al Justiției.

Soluția propusă: Crearea unei interfețe user friendly, intuitiva si accesibila pentru utilizatorii acestei platforme.  

 

 

Vezi aici toate ideile puse la bătaie la Legal Hackathon Chișinău 2018.

 

Organizatori:

Gazde: Fundația Freedom House în Moldova, Asociația Obștească INVENTO și Legal Hackers Chișinău.

Parteneri generali: Amirah Invest, Mixbook Moldova, BAA ”Gladei & Partners”, Turcan Cazac Law Firm și yAvo.

Parteneri: iHub Chișinău, FusionWorks, Black Swan Law Firm, Juridice Moldova, Bizlaw, Purple, Oneest, GO Social, HiiL, Academia Rockit, AaHa.