Accesibil absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri

În lumea digitală de astăzi, este mai ușor ca oricând să faci copy&paste, așa cum publicațiile, operele de artă, videoclipurile și imaginile altcuiva te pot inspira. De aceea, află de la Irina Buzu, avocat și mandatar autorizat în proprietate intelectuală de ce și sub ce formă tratarea internetului ca pe un ecosistem de conținut gratuit poate atrage după sine implicații de ordin juridic și etic.

 

Ce este dreptul de autor? 

Acest sistem juridic protejează controlul creativ asupra muncii tale intelectuale. Altfel spus, acest sistem de protecție acoperă toate produsele creative originale, din domeniul literaturii artei și științei, indiferent de mijloacele de creare, de modul concret și forma de exprimare, de valoarea și importanța acestora. 

În acest context, este important și necesar ca utilizatorii să obțină permisiunea ta înainte de a copia, reedita sau partaja conținutul tău creativ.

 

Dacă ești cel care se inspiră: cum utilizezi corect și legal o operă străină?

Majoritatea lucrurilor pe care le găsești, descarci sau copiezi de pe internet sunt protejate prin drept de autor. Asta însă, nu înseamnă că tot ce este online este blocat sub drept de autor și nu poate fi utilizat. Poate! Atât timp cât: Verifici cine a creat sau cui aparține opera, obții permisiunea de a o utiliza, identifici autorul, cumperi conținutul sau obții o licență (dacă este necesar) și îl folosești în mod responsabil, atunci nu comiți un furt intelectual!

 

Cum poți utiliza un conținut fără permisiunea autorului?

Există momente în care poți utiliza părți mici din conținuturi protejate fără permisiunea sau plata unei taxe. Legea îți permite acest lucru când: O faci în scop privat, academic, de cercetare sau didactic; o faci cu titlu de știri, critică sau comentariu; o faci în scop de caricatură sau parodie; sau o faci temporar.

 

Ce trebuie să respecți când preiai un conținut? 

Trebuie să respecți câteva reguli specifice, ceea ce numim cele 4 puncte de utilizare corectă. În primul rând, poți utiliza doar un segment redus de conținut protejat. În al doilea rând, trebuie să oferi o nouă semnificație lucrării, pentru ca aceasta să fie originală. În al treilea rând, trebuie să refaci și să utilizezi conținutul într-un mod total diferit. În cele din urmă, trebuie să îl utilizezi în scopuri non-profit. Cu alte cuvinte, nu poți câștiga bani din noua creație. Și imperativ, trebuie să identifici creatorul conținutului pe care l-ai preluat sau din care te-ai „inspirat”.

 

Dacă ești autor: ce faci atunci când vrei să-ți protejezi creația (foto, video, scriere)?

În primul rând, înregistrează-ți opera la AGEPI. Deși înregistrarea, formal, nu este o condiție de atribuire a protecției prin drept de autor, certificatul reprezintă acea justificare tangibilă precum că ești autorul operei respective. Pentru tineri, înregistrarea creației este gratuită. În al doilea rând, pentru a informa publicul despre drepturile tale asupra operei, poți aplica următoarea formulă: (c), urmat de numele tău și anul primei publicări.

 

! Mai nou, pentru conținut digital, OMPI a creat instrumentul WIPO PROOF, care îți permite să aplici echivalentul unei amprente digitale, temporale și personalizare, asupra fișierului care conține opera.

 

Cum te protejezi dacă observi că opera ta a fost utilizată, reprodusă sau valorificată într-un mod neautorizat de către altcineva?

Pentru început, poți notifica persoana respectivă despre faptul că tu ești autorul operei și să îi ceri să înceteze utilizarea neautorizată sau să șteargă conținutul care îți încalcă drepturile. Sau poți negocia cu persoana respectivă condițiile în care opera poate fi utilizată. Dacă totuși nu ajungeți la un consens sau acea persoană refuză să remedieze încălcările, poți înainta o acțiune în instanța de judecată competentă.

 

NB: Nu uita că inovația și creativitatea sunt motorul progresului și al dezvoltării. Ține cont de drepturile și obligațiile tale pentru a-ți proteja atât propriul produs intelectual, cât și cele ce aparțin altor membri din ecosistem.

 

Reamintim, în luna iunie INVENTO a lansat o platformă de educație pentru tineri - unde, a dat startul unei serii de materiale (video) informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul tinerilor. Mai exact, organizația pune la dispoziția tinerilor canalul  media - Ține de TINEri, care poate fi accesat pe Youtube, Facebook și Instagram. Scopul platformei de comunicare este să îi aducă împreună, digital, pe tinerii cu dorința să-și cunoască drepturile și pe cei ce posedă cunoștințele juridice necesare pentru a descrie dreptul material într-un limbaj accesibil tinerilor.

Astfel, Despre dreptul de autor | Ține de TINEri #1 este primul video din seria de materiale  informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor și poate fi accesat absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri

 

 

 

Seria de materiale informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor a fost elaborată în cadrul proiectului „Tinerii în siguranță - educația juridică pentru un mediu fără riscuri”, care este implementat de către INVENTO și face parte din cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.