Sensibiliza, sprijinul și solidarizarea societății cu victimele violenței în familie este extrem de necesară în realitățile actuale, așa cum în perioada pandemiei, propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țară noastră.

 

Potrivit datelor oficiale, în primele cinci luni ale anului, oamenii legii au fost sesizați în 5 157 de cazuri de violență în familie. Aproximativ 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice. Specialiștii spun că de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică (sursă: tv8.md). 

 

Astfel, membrii comunității Acțiune pentru Justiție s-au întrunit la prima masă rotundă informală (Dinner Round Table) din această toamnă, unde au abordat subiectul „Eficiența mecanismelor de răspuns la violență în familie, în contextul pandemiei COVID-19”.

 

De această dată, discuția a fost întreținută de către:

  • Mariana GORNEA, Procuror-șef, Secția justiție juvenilă din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale;
  • Violeta ANDRIUȚA, avocată, Centrul de Drept al Femeilor;
  • Dorel NISTOR, Șef al Secției Interacțiune Comunitară, IGP;
  • Tatiana CHEBAC, Directoare, The Doy Foundation, Family Justice Center Project;

 

Membrii comunității Acțiune pentru Justiție au discutat despre datele înregistrate în ultimele 6 luni, prognoze, mecanismele curente de combatere a violenței în familie și intervențiile necesare pentru descurajarea agresorului întru a limita agresarea membrilor familiei.

 

Menționăm, că Asociația INVENTO nu tolerează violența, așa cum, violența în familie nu are justificare, și nu este provocată de către victimă, fiind în totalitate un manifest al agresorului.

______________________

Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de INVENTO în cadrul proiectului „Cooperare efectivă pentru consolidarea accesului la justiție”, implementat de Freedom House în Moldova cu sprijinul Departamentul de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii.