Accesibil absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri

Ai procurat un produs, iar când ai ajuns acasă ai depistat că are defecte? Vrei să știi care este termenul și condițiile pentru a schimba un produs achiziționat chiar dacă acesta este conform? 

Află cum ne protejăm în cazul în care am procurat un produs de la Ana Iovu și Irina Digori, juriste și membre ale comunității Acțiune pentru Justiție. 

***

Ai procurat un produs, iar când ai ajuns acasă ai depistat că are defecte?

Să zicem că ai cumpărat un telefon, deși acesta a fost utilizat conform destinației în mod corespunzător, nu funcționează cum trebuie, de exemplu nu lucrează bine microfonul, camera sau alte elemente nu corespund caracteristicilor produsului indicate de vânzător, adică bunul este neconform. 

 

Ce putem sa facem in acest caz? Returnăm produsul și solicităm restituirea banilor achitați? Ne resemnăm cu situația? Sau poate chiar îl aruncăm? 

Ne vine în ajutor legea privind protecția consumatorilor, întrucât cumpărând acel telefon, noi acționăm anume în calitate de consumator.

 

Deci, am un telefon cu o defecțiune, ce fac mai departe?

În primul rând trebuie să te adresezi cu o reclamație către vânzător. Recomandabil este să faci acest lucru într-un termen cât mai scurt după depistarea neconformității și neapărat până la expirarea a 2 luni de la acel moment. O data cu înaintarea reclamației va trebui prezentat vânzătorului și o copie a bonului de casă sau a altui document care demonstrează cumpărarea bunului, inclusiv a certificatului de garanție. Astfel, observăm că atunci când cumpărăm un telefon sau orice alt produs similar, trebuie să păstrăm bonul de casă, certificatul de garanție și contractul de vânzare cumpărare, dacă acesta a fost încheiat în scris.

 

Este important de reținut că vânzătorul răspunde pentru neconformitate dacă aceasta apare în termen de doi ani de la livrarea produsului, dacă vânzătorul nu a stabilit un termen de garanție mai mare, caz în care se va aplica acel termen.

 

NB: Menționăm că în cazul produselor second-hand vânzătorul nu este obligat să acorde garanție.

 

Dacă vânzătorul nu vrea să satisfacă reclamația invocând că defecțiunea este imputabilă cumpărătorului, trebuie să știți că anume vânzătorul este cel care trebuie să demonstreze vina consumatorului, deci nimeni nu ne poate obliga să ne demonstrăm nevinovăția.

 

Acum că știi că trebuie să înaintezi o reclamație, apare întrebarea: ce soliciți prin aceasta?     

Inițial, poți să soliciți, la alegere, repararea telefonului sau înlocuirea acestuiagratuit, asta însemnând că nu vei achita nimic pentru diagnosticarea problemei, montare, lucru specialistului, materiale, piese schimbate, care trebuie în mod obligatoriu să fie noi, și nici măcar pentru eventualele costuri de transport a produsului.

 

Când nu poate fi solicitată reparația?

Repararea totuși nu va putea fi solicitată în anumite cazuri de excepție, de exemplu, dacă nu sunt materialele, utilajele necesare pentru reparație, sau în cazul în care reparația ar fi prea costisitoare, iar înlocuirea nu poate fi solicitată în cazul produselor second-hand.

 

Există o limitare de timp în care ne putem adresa cu o solicitare?

Reparația sau înlocuirea trebuie făcută într-o perioadă de timp rezonabilă, fără a depăși 14 zile de la informarea vânzătorului despre neconformitate și predarea produsului, cu mențiunea că acest termen poate fi prelungit doar cu acordul consumatorului. În momentul transmiterii produsului, trebuie neapărat să solicităm de la vânzător o dovadă în formă scrisă a preluării produsului, în care să fie indicate elementele de identificare ale celui care transmite, de exemplu, telefonul, precum și ale produsului, cum ar fi modelul, seria telefonului, precum și alte detalii, după caz.

 

În caz de neconformitate, putem solicita o reducere a prețului?

Deși regula generală este solicitarea reparării sau înlocuirii produsului, sunt anumite cazuri în care consumatorul poate solicita o reducere corespunzătoare a prețului sau restituirea contravalorii produsului prin rezoluțiunea contractului, și anume atunci când:

  • consumatorul nu beneficiază de dreptul de reparație sau de înlocuire a produsului sau
  • vânzătorul nu a reparat produsul în termen sau
  • vânzătorul, la reparația produsului provoacă un inconvenient semnificativ pentru consumator sau
  • după ce a fost o data reparat produsul, apare o nouă neconformitate și consumatorul a refuzat repararea sau înlocuirea produsului sau
  • atunci când au fost depistate neconformității produsului în termen de 6 luni de la livrarea produsului, dacă consumatorul a refuzat repararea sau înlocuirea produsului.

După examinarea reclamației, dacă nu suntem de acord cu rezultatele obținute, puteți să vă adresați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sau chiar în instanța de judecată.

 

_______________________________________________ 

 

Cum ne protejăm în calitate de consumator | Ține de TINEri #4 este cel de-al patrulea video din seria de materiale informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor și a fost elaborat în cadrul proiectului „Tinerii în siguranță - educația juridică pentru un mediu fără riscuri”. Proiectul este implementat de către INVENTO și face parte din cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.

#justitiesanatoasa #campanianationalapentruojustitiesanatoasa