Accesibil absolut GRATUIT pe pagina de facebook și pe canalul de youtube: Ține de TINEri
Ai procurat un produs, iar când ai ajuns la casă ai depistat că este un alt preț decât cel indicat la raft? Vrei să știi dacă poți solicita un preț mai mic?
Află cum ne protejăm în cazul în care am procurat un produs de la Ana Iovu și Irina Digori, juriste și membre ale comunității Acțiune pentru Justiție.
***
Oricare ar fi scuză invocată de către vânzător, în calitate de consumatori avem dreptul să solicităm ca produsul să ne fie vândut la prețul indicat la raft, adică la prețul cel mai mic.
Aceeași soluție se aplică și pentru o altă situație similară – atunci când în incinta magazinului, în privința aceluiași produs sunt indicate două prețuri diferite.
Ajungând la casă, putem solicita să ne fie vândut produsul la prețul cel mai mic dintre cele două indicate la raft.
Dacă vânzătorul nu se conformează solicitării noastre și refuză soluționarea amiabilă a cazului, suntem în drept să depunem o reclamație în registrul de reclamații sau să ne adresăm cu o petiție la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței pentru a anunța încălcarea. În acest caz, este indicat să facem poze sau o înregistrare video în care să fie reflectată diferența dintre prețuri.
Aceeași soluție este aplicabilă pentru toți agenții economici și se referă în egală măsură și la tarifele indicate de către prestatorii de servicii.
Indicarea corectă a prețurilor și tarifelor este una dintre obligațiile agenţilor economici privind informarea consumatorilor, deoarece acestea au o importanță majoră la luarea deciziei de cumpărare a produsului sau de utilizare a serviciului de către consumator.
Preţurile şi tarifele trebuie indicate la vedere într-o formă clară, vizibilă şi uşor de identificat, cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor. Acestea trebuie să fie exprimate în moneda națională și să fie finale, adică să includă deja taxa pe valoarea adăugată şi toate taxele suplimentare.
Legislația cuprinde mai multe reguli privind indicarea prețurilor și a tarifelor, iar vânzătorii și prestatorii de servicii trebuie să le respecte și trebuie să se asigure că informația oferită consumatorului este corectă. În caz contrar, dacă informațiile sunt eronate sau neactualizate, oricare ar fi motivul, consumatorul are dreptul să-i fie vândut produsul sau să-i fie prestat serviciul la prețul și tariful despre care a fost informat.
***
Cum ne protejăm în calitate de consumator | Ține de TINEri #4 este cel de-al patrulea video din seria de materiale informative ce tălmăcesc dreptul pe înțelesul TINErilor și a fost elaborat în cadrul proiectului „Tinerii în siguranță - educația juridică pentru un mediu fără riscuri”. Proiectul este implementat de către INVENTO și face parte din cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.
#justitiesanatoasa #campanianationalapentruojustitiesanatoasa