Cimișeni, o localitate dinamică din raionul Criuleni, numără în jur de 500 tineri dornici de interacțiune, activități sociale și sportive. Din lipsa unui spațiu destinat acestui scop, tinerii preferă să petreacă timpul în mediul online aceasta fiind o opțiune nesănătoasă și pe alocuri periculoasă întrucât vine la pachet cu consecințe nefaste, de lungă durată.

Pentru a combate sedentarismul tinerilor din localitate și pentru ai determina să aleagă alternative sănătoase de interacțiune și comunicare care fac bine dezvoltării personale, tânărul cimișean, Romeo Leapciuc, și-a propus să aducă în atenția autorităților subiectul lipsei unui spațiu pentru tineri în localitate și a organizat, la 3 martie 2021, o discuție publică în acest sens. 

 

Evenimentul a așezat la aceeași masă autoritățile publice locale, membri ai grupurilor de inițiativă locală, reprezentanți ai Grădiniței „Ghiocel”  și locuitori interesați de acest subiect. 

Tinerii au propus construcția unui teren pentru volei și mini-fotbal în satul Cimișeni și au fost analizate locațiile posibile pentru acest scop. S-a ajuns la concluzia că terenul destinat tinerilor trebuie să fie amenajat în centrul blocurilor locative din sat întrucât este cea mai populată zonă și este situată în imediata apropiere de Grădinița „Ghiocel” Cimișeni. În plus, locația propusă aparține Primăriei, iar beneficiarii terenului vor fi toți locuitorii zonei, indiferent de vârstă, alături de echipa de fotbal din localitate.

 

Perciuleac Marieta, reprezentantă a grupului de inițiativă „NIMARC TEENS”, a reamintit experiențele anterioare ale grupurilor de inițiativă și ale autorităților publice locale și a punctat impedimentele pe care le-au întâlnit ei în procesul de amenajare al unui foișor în cadrul Gimnaziului „Regele Mihai I” din Cimișeni. 

 

Totodată, participanții la eveniment au analizat modalitățile de colectare a fondurilor pentru terenul de sport și s-a decis ca grupul de inițiativă „Tinerii din Cimișeni” să aplice la Programul de granturi „Tânăr și activ în comunitatea mea” unde există posibilitatea de a obține un suport financiar în mărime de 30 000-35 000 lei pentru proiect. 

 

În aceeași ordine de idei, grupul de inițiativă „Tinerii din Cimișeni” au donat 5778 lei pentru terenul de sport și mini-fotbal ce urmează să fie construit și a fost decisă organizarea unei campanii de colectare a fondurilor prin intermediul unor boxe care vor fi aplasate în instituțiile din localitate și în toate magazinele. Anteriori aceste campanii s-au dovedit a fi de succes. 

 

 

Valentina Pisarenco, primarul satului Cimișeni, a propus și formarea unei Asociații Obștești a Locatarilor din zona terenului, așa încât terenul să fie în gestiunea lor și să responsabilizeze în acest fel comunitatea, iar Ana Smoleac, reprezentantă a grupului de inițiativă „Tinerii din Cimișeni”, a menționat că „ ...tinerii au nevoie de un loc pentru networking cu semenii lor și nu doar. Prin comunicarea cu echipa "NIMARC TEENS" și implicarea lor în proiecte, am înțeles că sunt dispuși pentru colaborare cu noi "Tinerii din Cimișeni", experiența lor ne va ajuta. Este pentru prima dată când particip la astfel de întâlniri și sunt plăcut surprinsă că tinerii își doresc o schimbare. Abia aștept să punem în aplicare cele discutate.”

 

Tinerii urmează să realizeze o estimare cât mai apropiată de realitate a costurilor proiectului de amenajare și să lanseze campania de colectare a fondurilor online și offline, prin sensibilizarea actorilor cheie și a locuitorilor care vor dori să susține inițiativa.

 

Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.