Marți, 9 martie 2021, în incinta Salei de Ședințe a Primăriei Sălcuța, s-a organizat o discuție publică privind amenajarea parcului din Sălcuța. În cadrul evenimentului organizat la inițiativa tinerei Adriana Novac, au fost prezenți reprezentanții Primăriei, printre care cosilieri locali și funcționari publici, lidera grupului de inițiativă din Taraclia, membrii grupului de inițiativă locală, membrii Consiliului Local al Tinerilor din Sălcuța și reprezentanții societății civile. Printre subiectele abordate s-au numărat situația parcului actual și reabilitarea acestuia; renovarea unui nou parc în localitate; exemplele satelor vecine privind reabilitarea spațiilor publice și istorii de succes în acest sens.

Scopul evenimentului a fost de a aduna societatea civilă la o discuție cu autoritățile publice pentru a identifica soluții viabile privind amenajarea parcului din localitate. Pentru a readuce în discuție eventualele soluții și măsuri privind amenajarea unui nou spațiu public, Adriana Novac a enumerat resursele actuale de care dispune localitatea și acțiunile care au avut loc până acum în acest sens. A fost reiterată starea actualului parc, care “nu este deplorabilă și care nu necesită investiții financiare de anvergură”, din spusele doamnei secretară a Consiliului Local, Tamara Canțîr.

În aceeași ordine de idei, persoanele prezente au identificat mai multe spații potențiale ce ar fi eligibile pentru amenajarea parcului, precum – fostul parc din localitate, terenul din raza monumentului, lotul de pământ „La trei fântâni”. Discutând despre eventualele terenuri, doamna contabilă Maria Ciomîrtan a eliminat opțiunile care sunt deja privatizate, respectiv nu constituie un spațiu public și nu pot fi obiectivul unei amenajări publice.

 

Evenimentul a avut-o ca invitată și pe doamna Ala Guranda, lidera Grupului de Inițiativă „Cetățenii Activi din Taraclia”, localitate în care, de asemenea, se implementează proiectul de reabilitare a unui parc. Doamna Guranda a menționat că: „Am venit la acest eveniment pentru a prelua bune practici în domeniul activismului civic. Grupul nostru se află în faza inițială a proiectului, însă avem precedente locale foarte bune. Drept exemplu, anul trecut, grupul de inițiativă a reabilitat un teren de joacă în centrul satului. Localnicii au fost receptivi la apelul nostru, fiecare contribuind material după putință. Am creat o platformă online, în care diaspora a donat bani pentru amenajarea terenului.

 

Drept rezultat al acestei experiențe împărtășite de către dna. Guranda, s-a decis ca una din soluții să fie crearea unei campanii pe o platformă online de fundraising, unde diaspora va fi invitată să investească în proiectele locale. Mai mult decât atât, tinerii și-au propus să se concentreze pe mai multe instrumente de comunicare întrucât „cea mai eficientă metodă de promovare este comunicarea directă cu oamenii”, a afirmat doamna Nina Anton, funcționar la Primăria din localitate.

Drept rezoluție finală, inițiatoarea evenimentului, Adriana Novac, a sintetizat și enumerat pârghiile existente și pașii următori de întreprins după această discuției publică, subliniind că localitatea Sălcuța este membră a coaliției locale, ceea ce înseamnă că anul acesta, pentru prima dată, urmează să se desfășoare bugetarea participativă. Oamenii prezenți au fost de comun acord că amenajarea parcului este o prioritate ce merită să fie bugetată. La momentul actual, Grupul de Inițiativă „Cetățenii Activi din Sălcuța” a câștigat un grant pentru dotarea parcului cu 4 bănci, care urmează să fie instalate în spațiul ales de cetățeni pentru acest scop.

 

Inspirată din practica grupului de inițiativă din Durlești, doamna Liliana Bacal, consilieră locală, a venit cu ideea balotării spațiului pentru parc de către societate civilă: „Amenajarea parcului din Sălcuța este un subiect de interes public. Alegerea locului, precum și viziunea acestuia ar trebui să fie lăsată la cheremul sălcuțenilor.”

 

Cu acest îndemn, grupurile de inițiativă locale urmează să desfășoare și alte consultări publice inclusive în care se va hotărî soarta parcului din localitate.

Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.