Comuna Chișcăreni, un sat cu o istorie veche și locuri pitorești, are un ritm dinamic de dezvoltare. An de an, în comună sunt implementate servicii care tind să îmbunătățească viața locuitorilor, însă, în ciuda multor eforturi întreprinse, localnicii încă se confruntă cu multe probleme printre care și lipsa unui sistem centralizat de canalizare. 

 

Victoria Melnic, o tânără ambițioasă, preocupată de viitorul comunității sale și conștientă de consecințele pe care le aduce cu sine lipsa unui sistem centralizat de canalizare, a decis să cheme la discuții publice autoritățile locale și să le prezinte problema din perspectiva unui tânăr locuitor, dar și câteva soluții aplicate de alte localități pentru rezolvarea ei. 

 

Astfel, la 7 martie 2021, Victoria a organizat o discuție publică și a așezat la aceeași masă reprezentanții autorităților publice locale, printre care primarul și viceprimarul comunei Chiscareni, vicepreședintele Raionului Sângerei, reprezentanții structurilor de forță și consătenii preocupați de acest aspect. 

Reprezentanții autorităților publice locale și raionale au salutat inițiativa tinerei și au accentuat importanța susținerii acestor activități de implicare în procesul decizional, precum și necesitatea creării unui sistem de canalizare centralizat menționând că: „...indiferent de culoarea consilierilor/primarului/raionului, în primul rând, noi trebuie să lucrăm pentru cetățenii care ne-au oferit votul de încredere, lasand interesele de partid la o parte.”  

 

Participanții la eveniment au confirmat că lipsa unui sistem centralizat de canalizare afectează în mod direct toți localnicii din comună și de aceea există un mare interes de a rezolva această problemă. Tinerii și locuitorii comunei au subliniat faptul că sunt gata să vină în ajutor și să colaboreze cu autoritățile, atât financiar cât și prin diferite acțiuni de voluntariat. 

 

În cadrul evenimentului au fost aduse câteva exemple concrete despre cum alte primarii din țară au reușit să implementeze proiecte ce țin de conectarea localităților rurale la un sistem centralizat de canalizare. A fost prezentat studiul de caz din comuna Satul Roșu, raionul Cahul și orașul Cornești raionul Ungheni. Totodată, sătenii s-au arătat indignați de faptul că în planul strategic al comunei încă din anii 2005-2009 au fost preconizate ca obiective de lungă durata conectarea comunei la un sistem de canalizare centralizată cu stație de epurare a apei, dar ulterior acest proiect nu a mai văzut lumina zilei. 

 

Discuția publică  a fost transmis live pe Facebook  și a  avut loc într-un mod constructiv, dându-se dovadă de respect și deschidere în rezolvarea acestei probleme atât din partea locuitorilor cât și a autorităților.

 

Inițiatoarea evenimentului, Victoria, a subliniat importanța rezolvării acestei probleme aducând argumente și exemple reale și a asigurat autoritățile că este gata, alături de alți tineri din localitate, să colaboreze cu instituțiile locale pentru ai ajuta în tot procesul de implementare al proiectului, oferindu-le asistență etapizată și consultanță în privința etapelor necesar de respectat. 

 

Spre final, locuitorii au adresat autorităților locale și alte întrebări privind bugetul local, apeductul și planurile de viitor pentru dezvoltarea comunei. 

 

Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, masca de protecție, termometria, lista epidemiologică și dezinfectarea mâinilor fiind obligatorii pentru demararea evenimentului. 

 

Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.