Profesioniști din justiție din patru regiuni ale țării au participat în perioada decembrie-februarie la cursuri despre managementul stresului și comunicarea eficientă. 

În cadrul instruirilor formatorii le-au vorbit participanților despre metode de prevenire sau diminuare a efectelor stresului deja instalat, dar și despre natura și cauzele acestuia. 

 

Reprezentanții sistemului de justiție au menționat că stresul este un fenomen care însoțește activitatea lor zi de zi. Nu toți știu cum să gestioneze situațiile stresante astfel încât acestea acesta să nu le afecteze activitatea profesională. 

 

În cadrul cursurilor de management al stresului, cel mai util subiect este cel despre controlul emoțiilor asupra discuțiilor, dialogului pe care îl purtăm cu diverși interlocutori. Este important ca, în raport cu diferiți actori să aplicăm modalități diverse de control al emoțiilor. Astfel, atunci când avem o inteligență emoțională ridicată, găsim motivația de a face anumite acțiuni, de a munci pentru aceste obiective ca, într-un final, ele să fie productive”, a spus Nicolae Cortac, șeful secției de urmărire penală al Inspectoratului de poliție din Criuleni. 

 

 

Am avut o oră de consiliere cu trainerul și împreună am identificat probleme care îmi creează anumite situații de stres. Într-un final am depistat factorii pe care trebuie să îi exclud pentru a atenua stările respective. Am primit niște sfaturi concrete pe care le pot aplica și care deja dau roade. Am început să utilizez metode de relaxare, care mă ajută la depășirea situațiilor de stres, de încordare în cadrul orelor de lucru”, a menționat Raisa Cazacu, asistentă judecătorească, șefa serviciului sistematizare, generalizare, monitorizare a practicii judiciare și relațiilor cu publicul din Judecătoria Soroca. 

 

Un alt set de cursuri pentru profesioniștii din justiție a ținut de comunicarea eficientă. În cadrul instruirilor participanții au avut posibilitatea să își consolideze cunoștințele la capitolul utilizarea eficientă a mesajelor verbale, paralingvistice şi non-verbale, negocierea în justiție,  tipuri de comportament, metode şi tehnici de comunicare asertivă etc. Tehnica de comunicare și de modelare a mesajelor reprezintă una din cele mai importante componente în activitatea judiciară, au menționat participanții la instruiri. 

 

Judecătorul Adrian Cerbu, din cadrul Judecătoriei Criuleni, a spus Comunicarea eficientă în sistemul de justiție este extrem de importantă din perspectiva realizării unui act de justiție perceput ca unul echitabil de către justițiabili. Cursurile organizate de PNUD și Ambasada Suediei ne-au oferit fericita oportunitate să dezvoltăm noi abilități de comunicare, aplicabile tuturor actorilor justiției, dar și să deprindem tehnici utile pe care le vom aplica în activitățile noastre”, a subliniat magistratul. 

 

La instruiri au avut posibilitatea să participe judecători, procurori, avocați, ofițeri de urmărire penală și asistenți judiciari. 

 

Evenimentul are lor în cadrul programului de consolidare a capacităților profesioniștilor din sectorul justiției ce întrunește 80 de profesioniști din sectorul justiției din jurisdicția teritorială a instanțelor de judecată din Criuleni, Cimișlia, Soroca și Comrat. Acesta are drept scop dezvoltarea de noi abilități și cunoștințe ale participanților, dar și îmbunătățirea coordonării locale și a comunicării între actorii din lanțul justiției din cele patru regiuni. 

 

Activitatea se înscrie în proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu INVENTO și Institutul de Reforme Penale cu suportul financiar al Suediei.