Satul Sireți este una dintre cele mai mari localități din raionul Strășeni, având peste 1800 de gospodării. Una dintre problemele principale cu care se confruntă localitatea dată, la fel ca multe alte localități din Republica Moldova în sezonul de primăvară-toamnă, este arderea gunoiului menajer (frunze, curpeni de la legume/fructe).
Arderea în sine nu constituie o problemă, problema constă în gazele (fumul) care sunt eliminate în urma arderii. Aceste gaze, mai apoi, sunt inhalate de către locuitorii din comunitate și împrejurimi.
Primăria satului Sireți încearcă de ani buni să rezolve această problemă și a propus mai multe soluții pentru rezolvare ei. Una dintre aceste soluții constă în crearea unor lăzi de compostare a gunoiului menajer. În acest scop, câțiva tineri locuitori ai satului Sireți, pentru a readuce în discuție această problemă și pentru a determina în mod repetat locuitorii să întreprindă măsurile cuvenite, au organizat, la data de 26.03.2021 o discuție publică privind problema arderii gunoiului menajer.
Scopul discuției a fost de a informa oamenii și de a le aduce la cunoștință pașii și beneficiile creări acestor lăzi pentru compost, cât și prezentarea avantajelor pe care le generează compostul creat.
Această soluție este potrivită din mai multe considerente:
- exclude riscul locuitorilor de a fi amendați pentru arderea acestui gunoi;
- micșorează riscul de îmbolnăvire cu boli respiratorii a localnicilor;
- îmbogățește solul, oferindu-i o fertilitate mai mare și astfel roada primită de pe acest pământ este mai generoasă.
Participanții evenimentului au propus inițierea unor campanii de informare periodice și sezoniere în satul Sireți așa încât sirețenii să afle despre consecințele arderii deșeurilor și alternativele ecologice care există în acest sens și care aduc beneficii în gospodăria fiecărei familii.
Organizatorii evenimentului și-au bazat prezentarea pe șirul de materiale educative privind compostul rece și cald, elaborate de către A.O. Ecovisio Moldova și disponibile aici.
Eveniment a fost organizat în cadrul Programului Lider Comunitar implementat de către AO INVENTO și face parte din cadrul proiectul „Guvernare locală cu tineri”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.