Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un proces unic, care implică o analiză a evidenţelor privind drepturile omului din toate statele membre ale ONU. EPU este un proces condus de către stat, sub auspiciile Consiliului pentru Drepturile Omului, care oferă fiecărui stat posibilitatea să declare ce măsuri a luat pentru a ameliora situația drepturilor omului pe teritoriul său și pentru a-și îndeplini obligațiile privind drepturile omului. Fiind una din principalele atribuții ale Consiliului, EPU are rolul de a asigura egalitatea de tratament pentru fiecare stat atunci când este evaluată situația drepturilor omului pe teritoriul său.

 

EPU a fost creată de către Adunarea Generală a ONU la 15 martie 2006, prin Rezoluția 60/251, care a instituit și Consiliul pentru Drepturile Omului. Este un proces de cooperare care, până în octombrie 2011, a examinat evidenţele privind drepturile omului în toate cele 193 de state membre ale ONU. În prezent nu există un alt mecanism universal de acest fel. EPU este unul din elementele cheie ale Consiliului, care reamintește statelor că au responsabilitatea de a respecta pe deplin și a aplica toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Scopul final al acestui mecanism este de a îmbunătăți situația drepturilor omului în toate statele și a aborda încălcările drepturilor omului oriunde acestea apar.

 

În contextul celui de-al treilea ciclu al Evaluării Periodice Universale (EPU) unde Republica Moldova urmează a fi examinată în 2021 de Consiliul ONU pentru drepturile omului. O evaluare participativă, așadar, va asigura reprezentarea viziunii cât mai obiective a comunității de tineri profesioniști din sectorul justiției. Organizația INVENTO va contribui la opinia de țară prin platforma unui raport alternativ dezvoltat de Freedom House. Iată de ce, în cadrul comunității Acțiune pentru Justiție, intervenim cu invitația de consultare a recomandărilor anterioare și a dezvoltării altor noi propuneri. 

 

În contextul proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii, în parteneriat cu INVENTO, sunt desfășurate activități de consolidare a dialogului în cadrul programului Acțiune pentru Justiție.

 

În acest sens, la data de 10 iunie 2021 membrii comunității Acțiune pentru Justiție s-au întrunit la o masă rotundă informală (Dinner Round Table), unde au abordat subiectul „Evaluarea Periodică Universală 2021 – aspecte relevante și intervenții curente în justiție”.

 

De această dată, informațiile cheie despre progresul curent și restanțele Republicii Moldova au fost evidențiate de către Tatiana Puiu, reprezentantă de țară, Freedom House in Moldova și Roman Banari, Secretar General, CNTM.

Membrii comunității Acțiune pentru Justiție au reușit să abordeze subiecte precum care din recomandările din 2016 rămân în continuare relevante, ce implicații au aceste recomandări pentru sectorul justiției din Moldova, ce recomandări curente pot fi efectuate, cât și ce implicații pentru profesioniștii din sistemul justiției prevede anul 2021. 

 

Această activitate este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este organizată de INVENTO în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House in Moldova cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și aplicare a Legii.