Asociația INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, lansează apel deschis pentru înscrieri în proiectul Parlamentul Tinerilor – ediţia a VI-a, o simulare a procesului legislativ în Republica Moldova, desfășurat pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. 

 

Prin acest proiect, organizatorii vor oferi tinerilor oportunitatea de a înțelege rolul şi funcţiile Parlamentului; să cunoască doctrinele partidelor politice parlamentare; să înțeleagă procesele și tehnicile legislative în spiritul valorilor democratice, precum și să-i împuternicească să desfășoare activități de cetățenie activă în comunitățile de origine.

 

Proiectul este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani, din toată țara, inclusiv din regiunile Găgăuzia și regiunea transnistreană. Ținând cont de situația pandemică, activitățile din cadrul proiectului s-ar putea desfășura în baza a două scenarii: 1 – format online/hybrid sau 2 – format offline (cu prezență). Formatul activităților va fi adaptat pe parcursul desfășurării proiectului, în funcție de situația epidemiologică din țară.

 

Participanții selectați vor beneficia, mai întâi, de un program de instruire politică cu experți naționali și internaționali, în perioada 15-16 octombrie și 29-30 octombrie. Exercițiul de simulare a procesului legislativ este planificat pentru prima parte a lunii noiembrie. 

 

De ce să participi în cadrul acestui proiect?

  • Vei deveni deputat(ă) pentru două zile, desfășurând această activitate în fracțiuni, comisii parlamentare și în ședință de plen.
  • Vei putea deveni pentru o zi președintele sau vicepreședintele Parlamentului Tinerilor.
  • Vei beneficia de două weekenduri de instruiri, în care vei afla mai multe despre doctrine politice, tehnică legislativă, discurs politic, activitatea parlamentară etc.
  • Vei cunoaște deputați din actuala legislatură a parlamentului.
  • Vei exersa lucrul în echipă și îți vei dezvolta abilitățile de negociere.
  • Și nu în ultimul rând, îți vei alege profesia, inspirându-te din exercițiul acestui proiect.

 

Pentru a participa la proiect, fiecare candidat(ă) va elabora o notă conceptuală (vezi modelul) cu privire la o problemă din următoarele domenii:

  • educație (organizarea sistemului educațional, calitatea educației, programele de tineret naționale, etc.);
  • protecție socială (servicii pentru sănătate, incluziunea persoanelor cu oportunități reduse pe piața muncii, protecția persoanelor cu dizabilități, familie etc.);
  • dezvoltare economică (dezvoltarea unor industrii specifice, stimulente pentru investiții, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri);
  • protecția mediului (managementul deșeurilor, reducerea consumului, responsabilizarea mediului de afaceri etc.).

 

Nota conceptuală este un document de analiză și va demonstra spiritul critic și capacitatea participantului de a înțelege mediul loca/național într-un mod obiectiv.

 

Fiecare aplicant/ă este invitat/ă să pregătească un video cu o durată de 1 minut (maxim), în care va descrie motivația (3 motive) de a participa la Parlamentul Tinerilor.

 

Înregistrarea poate fi făcută în format electronic, până în data de 10 octombrie 2022, ora 23:59, prin una din următoarele modalități (la alegere):

 

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului, video-ului şi a notei conceptuale propuse.

 

Vă invităm să consultați următoarele materiale pentru informații suplimentare:

 

Participanții interesați se pot înscrie în proiect doar în cazul disponibilității pe tot parcursul proiectului, și anume: 15-16 octombrie, 29-30 octombrie și prima parte a lunii noiembrie.

 

****

Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a VI-a" este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.