În scopul promovării educației politice în rândul tinerilor, Asociația INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, în parteneriat cu Consiliile Americane, prin intermediul programului de granturi pentru absolvenții FLEX, lansează apel deschis pentru înscrieri în proiectul Parlamentul Tinerilor – ediţia a IV-a, o simulare a procesului legislativ în Republica Moldova, desfășurat pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

 

Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, creșterea nivelului de înțelegere a proceselor și tehnicilor legislative în spiritul valorilor democratice cât și împuternicirea tinerilor să desfășoare activități de cetățenie activă în comunitățile de origine.

 

Proiectul este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani, din toată țara, inclusiv din regiunile Găgăuzia și Transnistria, și se va desfășura: scenariul 1 - format online sau scenariul 2 - format fizic. Scenariul se va actualiza pe parcursul desfășurării proiectului, în funcție de situația epidemiologică din țară.

 

Participanții selectați vor beneficia, mai întâi, de un program de instruire politică cu experți naționali și internaționali, în perioada 10-11 octombrie și 17-18 octombrie. Ulterior, exercițiul de simulare a procesului legislativ  este planificat pentru perioada 26-27 octombrie.

 

De ce să participi în cadrul acestui proiect?  

 • vei deveni deputat pentru două zile și îți vei desfășura activitatea similară unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova;
 • vei putea deveni pentru o zi Președintele sau Vicepreședintele Parlamentului Tinerilor;
 • să experimentezi și să participi la lucrările grupurilor parlamentare, în comisiile de specialitate și în plen;
 • vei beneficia de două weekenduri de instruiri, în care vei afla mai multe despre doctrinele politice,tehnica legislativă, discursul politic, activitatea parlamentară, etc.;
 • vei cunoaște deputați din actuala legislatură a Parlamentului;
 • vei exersa lucrul în echipă și îți vei dezvolta abilitățile de negociere;
 • și nu în ultimul rând,  îți vei alege profesia, inspirându-te din exercițiul acestui proiect.

 

Pentru aplicare la proiect, fiecare candidat va elabora o notă conceptuală (vezi modelul) cu privire la o problemă din următoarele domenii:

 1. Educație (organizarea sistemului educațional, calitatea educației,  programele de tineret naționale, etc.);
 2. Protecție socială (servicii pentru sănătate, incluziunea persoanelor cu oportunități reduse pe piața muncii, protecția persoanelor cu dizabilități, familie, etc.);
 3. Dezvoltare economică (dezvoltarea unor industrii specifice, stimulente pentru investiții, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri);
 4. Protecția mediului (managementul deșeurilor, reducerea consumului, responsabilizarea mediului de afaceri,etc.);

 

! Nota informativă este un document de analiză și va demonstra spiritul critic și capacitatea de înțelegere a mediului local într-un mod constructiv de către participant/ă.

 

Aplicarea poate fi făcută în format electronic, până în data de 25 septembrie 2020, ora 23:59, prin una din următoarele modalități (la alegere):

 1. completarea online a dosarului de înscriere;
 2. expedierea dosarului cu Formularul de aplicare, CV-ul personal, Nota Conceptuală la adresa de e-mail: comunicare.invento@gmail.com,cu indicarea următorului titlu în email: „Parlamentul Tinerilor 2020”;

 

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului şi a notei conceptuale propuse.

 Vă invităm să consultați următoarele materiale pentru informații suplimentare:

 

Atenție! Aplicanții interesați se pot înscrie în proiect doar în cazul disponibilității pe tot parcursul proiectului, și anume: 10-11 octombrie, 17-18 octombrie și 26-27 octombrie.

 

Află mai multe despre cum a fost la edițiile anterioare aici: 

 1. Cum s-a desfășurat „Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția I”?
 2. A fost lansat Parlamentul Tinerilor, ediția a II-a la Chișinău
 3. Oficial: A fost lansat proiectul “Parlamentul Tinerilor la Chișinău”, ediția a III-a

 

****

Proiectul "Parlamentul Tinerilor, ediția a IV-a" este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova oferit de către Guvernul Federal al Germaniei, în parteneriat cu Consiliile Americane, prin intermediul programului de granturi pentru absolvenții FLEX, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.