INVENTO_ActiunePentruJustitie_DGA
 
 
 
În ianuarie 2016, un grup de 20 de tineri juriști au devenit parte a proiectului „Acțiune pentru Justiție”. Pe parcursul a nouă luni de zile, cei mai buni tineri juriști din țară urmau să treacă o altfel de școală decât cea academică, sã formeze o rețea consolidată de tineri profesioniști și să acționeze cu multă integritate, pentru justiție, prin proiecte comunitare. După nouă luni de pregătiri, printre care: instruiri în soft skills și pe domenii profesionale, vizite de studiu, mentorat, coaching în scriere și management de proiect, patru participanți care s-au evidențiat prin activism civic și implicare fidelă în proiect, au beneficiat de o vizită de studiu la București.
 
Timp de 3 zile, participanții proiectului „Acțiune pentru Justiție”, au făcut cunoștință cu câteva din cele mai importante instituții pentru sistemul judiciar din România, cu diverși reprezentanți ai societătii civile, dar și cu colegii de la facultatea de Drept de la Universitatea din București.
Vizita de studiu a început cu o ședinta de lucru la Directia Generală Anticorupție din România. Directorul General al DGA, domnul Alexandru Cătălin Ioniță le-a urat tinerilor juriști bun venit și i-a felicitat pentru rezultatele obținute pe parcursul proiectului. În cadrul ședintei, tinerii au făcut cunoștință cu misiunea, domeniul de activitate al DGA și atribuțiile acesteia, printre care: prevenirea, documentarea și combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului MAI, prevenirea reclamaţiilor și petiţiilor cetăţenilor referitoare la faptele de corupţie în care este implicat personalul MAI, desfăşurarea activităţilor specifice de afaceri europene şi cooperare internaţională în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, administrarea sistemului telefonic call-center anticorupţie constituit în scopul sesizării de către cetăţeni a faptelor de corupţie, realizarea testelor de integritate profesională a personalului ministerului și informarea și educarea societății în sensul conștientizării fenomenului corupției și a luptei cu aceasta. Participanții au putut afla mai multe despre bunele practici ale DGA printre care și testul de integritate profesională, care a contribuit semnificativ la reducerea cazurilor de corupție în rândul angajaților MAI. Pe parcusul ultimilor ani, această practică a interesat Direcțiile Anticorupție din mai multe state vecine, printre care și Republica Moldova.
Întrebați despre modul în care angajații DGA definesc integritatea, de altfel una din valorile de bază a proiectului Acțiune pentru Justiție, aceștia au răspuns:
 
 
„Integritatea este să fii normal. Nu e nimic excepțional în a fi normal. A fi integru înseamnă în primul rând a nu-ți fi rușine de tine însuți”, a afirmat Titov Gherghe, șef Serviciul Prevenire, Direcția Generală Anticorupție.
 
La sfârșitul vizitei, conducerea DGA pe de o parte și echipa Acțiune pentru Justiție, și-au exprimat speranțele de colaborare pe viitor.
 
ActiunePentruJustitie_DGA_Romania_vizita_de_studiu
 
 
Următoarea vizită a constituit vizita Palatului Parlamentului, unde participanții au făcut cunoștință cu structura și istoricul acesteia, dar și  cu locurile unde se iau cele mai importante decizii din cadrul acestei instituții. 
 
 
ActiunePentruJustitie_INVENTO_Parlament_vizita_de_studiu
 
Prima zi de vizită de studiu a fost încheiată cu o ședință la Biroul Asociației Pro Democrația. Constituită ca organizatie neguvernamentală în anul 1990, APD are misiunea de a întări democrația la nivel național și internațional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociației Pro Democrația sunt: îmbunătățirea relației între alegători și aleși, corectitudinea procesului electoral, educația civică, participarea cetățenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparența institutiilor publice și controlul societătii civile asupra acestora. În timpul vizitei la APD, tinerii juriști au putut afla mai multe informații de la Iuliana Iliescu - managerul general al asociației, despre modul în care APD a determinat modificarea legii electorale în ceea ce privește statutul observatorului intern și despre cum aceasta a participat la observarea alegerile locale, parlamentare și prezidențiale din 1992 și până în prezent.  
 
 
Cea de-a doua zi a început cu o vizită la Curtea de Apel București, unde participanții din proiect au avut ocazia să o cunoasca personal pe doamna judecătoare Ana Maria Trancă,  Președinta Colegiului Penal, și să asiste la o ședință de judecată într-o cauză penală.
 
ActiunePentruJustitie_INVENTO_vizita_de_studiu_Curtea_De_Apel_Bucuresti
 
 
 
În a doua jumătate a zilei, subiectul discuțiilor a devenit justiția si reformele în contextul Uniunii Europene. În acest context multumim Spațiului Public European, gestionat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru o primire calduroasă și o discuție plină de informații utile.
 
ActiunePentruJustitie_INVENTO_vizita_de_studiu_Spatiul_Public_European
 
 
Spre sfârșitul zilei, participantii proiectului Acțiune pentru Justiție au împărțit emoțiile a două zile de vizită de studiu cu colegii de la facultățile de Drept din București. 
În cea de-a treia, tinerii juriști au făcut cunoștință cu holurile legendarei Facultății de Drept a Universității din București, vizitând Aula Magnus, sălile de curs și cunoscuta librărie universitară. 
 
ActiunePentruJustitie_vizita_de_studiu_Universitatea_Bucuresti
 
Echipa INVENTO aduce mulțumiri instituțiilor gazdă din ambele zile de studiu: Direcția Generală Anticoruptie - MAI România, Parlamentului României și Asociaia Pro Democrația, dar și mulțumește personale Iulianei Iliescu (Asociația Pro Democrația), Andreei Livia Ricu (Asociația APCRC) și lui Artiom Radu pentru suportul acordat în organizarea vizitei de studiu.
 
*Mai multe fotografii pot fi găsite pe pagina noastră de  Facebook.

 Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este implementat de organizația non-profit INVENTO, în parteneriat cu Secția Justiție penală și Aplicare a legii a Ambasadei Statelor Unite în Moldova și Asociația Tinerilor Avocați din Moldova.